Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) oferă șansa studenților să învețe de la profesioniști cum se desfășoară activitățile în instituțiile subordonate prin organizarea stagiilor de practică.
Recent, directorul ANCPI a reglementat activitățile printr-un regulament.
„Vorbim despre domenii complexe – juridic, geodezie, cadastru, topografie, unde practica este esențială. Dincolo de cunoștințele teoretice pe care le dobândim în cadrul instituțiilor de învățământ superior, indiferent de nivel – licență, master, doctorat, pentru desăvârșirea educației și formarea unor profesioniști, stagiul de practică este imperios necesar, pentru a răspunde cerințelor de pe piața muncii. Decizia de a organiza aceste stagii de practică vine în urma interesului manifestat de universitățile de profil.
Îi așteptăm cu nerăbdare pe studenții care își doresc să vadă ce înseamnă meseria pe care și-au ales-o și sunt convinsă că experiența pe care o vor dobândi în cadrul ANCPI, al oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară sau la Centrul Național de Cartografie va fi pe măsura așteptărilor.”- transmite Hajnalka Ildiko Vig Director ANCPI
ANCPI, oficiile de cadastru și publicitate imobiliară, respectiv Centrului Național de Cartografie (CNC) organizează stagii de practică pentru studenții instituțiilor de învăţământ superior cu profil juridic și geodezie, topografie sau cadastru indiferent de nivelul de studii (licență, masteranzi, doctoranzi).
Perioada stagiilor de practică este de maximum trei săptămâni în cazul studenţilor şi două luni în cazul masteranzilor şi doctoranzilor, iar numărul maxim de practicanţi care pot desfășura concomitent practică la ANCPI sau la instituțiile subordonate este de 10 persoane.
Studenții ce își doresc să facă practică se pot înscrie prin intermediu instituției de invatamant superior la care studiază, iar respectiva instituție face o cerere la ANCPI sau, dupa caz, la oficii, atașând și lista de participanți.
Astfel, toate detaliile, inclusiv perioada de practică, sunt stabilite în Convenție care se încheie între instituția de învățământ superior și ANCPI, respectiv oficii sau CNC.
Organizarea acestor stagii de practică urmărește consolidarea cunoștințelor teoretice, creșterea nivelului de pregătire a studenților și corelarea competențelor dobândite în procesul educațional cu cerintele pieței muncii.
Potrivit Regulamentului, fiecare participant la stagiile de practică va avea un dosar care va cuprinde în mod obligatoriu următoarele:
-copie de pe cartea de identitate;
-copie de pe carnetul de student vizat la zi/adeverință eliberată de organizatorul de practică ce atestă calitatea de student/masterand/doctorand;
– lucrarea/lucrările de cercetare realizate de practicant pe teme stabilite de tutorele de practică desemnat;
– lucrarea practică realizată pe o temă stabilită de grefierul desemnat, după caz;
– fişa privind efectuarea practicii de specialitate la ANCPI sau, după caz instituția subordonată;
– adeverinţa care atestă efectuarea stagiului de practică şi, după caz, calificativul acordat.
Atribuțiile instituite prin lege în sarcina ANCPI de a autoriza şi recunoaşte autorizarea persoanelor fizice şi juridice, în principal absolvenți de studii universitare de licenţă în specialităţile geodezie, topografie sau cadastru, în vederea executării lucrărilor de specialitate în domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei pe teritoriul României.