Spiritul de dreptate, de luptă pentru drepturi, de adevăr a însoțit-o mereu pe absolventa Colegiului Național Mihai Eminescu Oradea, Anda Andrișca. A absolvit un profil umanist, specializarea filologie bilingv-engleză.În clasa a XI-a își dorea să urmeze cursurile Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Atunci, tocmai fusese remarcată de UNICEF, activa în Boardul Copiilor. Acum a ales să urmeze cursurile Facultății de Drept din cadrul UBB Cluj -Napoca. Tânăra ne-a vorbit despre rigorile și provocările examenului de la Drept, dar și despre aspirațiile sale.
<Din punctul meu de vedere, examenul a fost dificil, nu este pentru oricine, avand in vedere ca timpul alocat celor 60 de itemi este 60 de minute. Cred ca testeaza, in proportie mare, capacitatea candidatului de a se adapta la situatii noi, neprevazute, mai ales sub impulsul emotiilor, al stresului si al presiunii. Am ales Facultatea de Drept din cadrul Univeristatii Babes-Bolyai pentru ca e un mediu academic competitiv, unde cred ca imi pot atinge potentialul mai departe. La fel cum am facut-o si pana acum, prin intermediul voluntariatului in diverse proiecte, structuri si activitati, imi propun sa intru in domeniul justitiei ca o persoana care considera dreptatea o adevarata valoare. Imi propun sa intru intr-un sistem care are inca nevoie de reformare, in speranta ca pot contribui si eu la ceea ce inseamna justitie impartiala si corecta>, spuneAnda.
Încă din liceu, tânăra medita elevii fără posibilități activând în cadrul organizației World Vision România, unde a trecut printr-un proces de testare și validare a cunoștințelor. Andra Andrișca a publicat articole și în revista colegiului, a participat la sesiuni de formare susținute de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul UNICEF România
„M-am făcut remarcată în viziunea UNICEF, în decembrie 2019 am fost acceptată ca membru, în urma unei aplicații pe care eu am redactat-o. Suntem copii din toată țara, undeva la 25-30 de membri, care milităm activ pentru respectarea drepturilor copiilor din România. De-a lungul timpului, am desfășurat campanii media pe diverse teme, ce au în centru interesul copiilor și am facut parte din grupuri de lucru și comisii pentru redactarea unor documente cu caracter analitic, precum Analiza Situației Copiilor din România. În ceea ce privește proiectul pe care eu l-am derulat la clasa mea, în colaborare cu UNICEF România și Centrul pentru Jurnalism Independent, este vorba despre un atelier pe educație media, parte dintr-un program național de amploare: Programul de Educatie Media. Le-am vorbit colegilor mei despre dezinformare și modalitati de verificare a informațiilor.În perioada mea de activitate la Boardul Copiilor din România, căci așa se numeste structura din care eu fac parte și care este susținuta în mod direct de UNICEF România, am participat la multe sesiuni de pregătire și workshopuri”, explică Anda Andrișca în urmă cu doi ani.