„S.C. Star Repro S.R.L., cu sediul în municipiul Oradea(…) anunță publicul interesat asupra luării deciziei de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: Extindere ferma reproducție porci , propus a fi realizat în comuna Ciumeghiu, sat Ciumeghiu„ e intenția anunțată la APM Bihor de firma din grupul fondat de Iosif Pazuric, proprietarul grupului Nutrientul. Nu e prima investiție la Ciumeghiu, acolo grupul de firme a lui Iosif Pazuric deținea si o ferma de creștere a puilor , Nutripasare, care avea o capacitate de 300.000 pui crescuți la sol/serie. Din pacate, în 2022, Iosif Pazuric anunță ca după ce a văzut contractul pentru alimentarea cu gaze a decis să închidă fermele de pui de la Palota și Ciumeghiu.
„Noi eram un jucător mic spre mediu. Produceam 7 milioane de pui pe an, un milion de pui pe serie, pentru piața locală și pentru export, în Ungaria”, explica atunci Iosif Pazuric. Nutrientul e specializat în producţia de nutreţuri combinate, creşterea porcinelor şi a păsărilor, ;i și-a făcut o politica constanta din a în creşterea capacităţii fermelor de reproducţie a scroafelor. }nea din 2017 anunță ca investește 2 milioane euro în ferme de reproducție cu 1.600 de capete, până la 4.400 de capete, ca urmare a creşterii puternice a preţului purceilor pe plan internaţional. „Acest proiect ne va ajuta să reducem importurile de tineret suin. Preţurile din străinătate au ajuns foarte mari, chiar prohibitive>, anticipa Iosif Pazuric.
În ferma de porcine de la Ciumeghiu lucrează 17 angajați si aceasta a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 8 870 680 lei și un profit net de 317 781 lei, potrivit Lista firme. Conform raportului de mediu depus de ferma din Ciumeghiu în 2021, sistemul de management de mediu, la Ferma Ciumeghiu apartinand SC Star Repro SRL Oradea exista numit responsabil cu protectia mediului si responsabil privind gestiunea deseurilor pe punet de lueru, in persoana sefului de ferma .Deasemenea, la nivelul fermei exista numit responsabil cu ventilarea starii retelei de canalizare si a iazurilor de depozitare a dejectiilor, pentru prevenirea si detectarea eventualelor poluari ale mediulu. Din suprafaţa totală de 51071 mp pe care o exploatează societatea ,47 12 mp reprezintă cladiri, 5073 mp platforme betonate, 34245mp spatii verzi, 7041 mp iazuri impermeabilizate.Ferma este amenajata in asa fel incat sa fie posibila aplicarea in bune conditii masurile pentru prevenirea introducerii sau difuzarii bolilor transmisibile. Terenul este salubru, cu structura uniforma si permeabila, neinundabil, iar nivelul solului se situeaza cu minimum O,5m deasupra nivelului maxim al apelor freatice. Ferma are o buna orientare la radiatia solara.
Pentru prevenirea raspandirii epizootiilor si apararea sanatatii publice, la proiectarea sisistematizarea unitatilor zootehnice se vor respecta urmatoarďte distante minime orientative : – fata de drumurile publice:- 1 Sm pana la drumurile comunale
– 20m pana la drumurile judetene (sunt ~9Om masurati de la ferma)- 22m pana Ia sosele nationale sau intenationale si linii de cai ferate (sunt ‘—‘90m masurati de la ferma)Numărul fătărilor este de 2,2/an, cu o prolificitate de 11 purcei vii/fătare rezultând o medie de 2,42 purcei vii/anual/scroafa. Pierderile prin mortalitate în maternitate ajung la 10%, rezultând un număr de 21,78 purcei înţărcaţi/anul/scroafă. In faza de tineret crescătorie pierderile se reduc la 5%, rămânând 20,69 purcei de 30 kg./anual/scroafa~, din care, cu un procent de 1% pierderi accidentale până la livrare rezultă un număr de 20,48 porci livraţi anu1/scroafa.
Alimentaţia scroafelor se face cu furaje de cea mai bună calitate care să asigure cerinţele de substanţe nutritive şi energie metabolizabilă necesare, fapt care face obligatorie folosirea concentratelor proteino-vitamino-minerale.
Alimentaţia scroafelor gestante reprezintă o problemă deosebit de complexă, deoarece într-o perioadă relativ scurtă de timp organismul lor trece prin diferite stadii în care metabolismul lor se modifică profund.
Unicul asociat și proprietarul companiei este Andreas Michael Muntean, cunoscut pentru STARSHINERS, care comercializează îmbrăcăminte.
Andreas Michael Muntean este beneficiar, alături de Ionuț Codrin Cean și Iosif Pazuric al GRUP CRESCATORI SUINE SRL, înființată anul trecut tot în județul Bihor și care a reușit să deruleze afaceri de 134 555 066 lei, cu un profit net de 66 025 lei.Andreas și sotia sa Monica Muntean au pus bazele brandului StarShinerS in perioada facultatii, cand aveau 25 de ani. Anterior, Andreas locuise in Germania, unde studiase inginerie economica si lucrase la fabrica BMW si la aeroportul din Munchen. S-a intors in tara pentru Monica. Azi sunt unul dintre cei mai importanți retailer din ecommerce-ul de fashion din Romania.