Un angajat al Academiei Române – filiala Cluj a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzația că ar fi falsificat documente care ar fi permis decontarea a peste 340.000 de lei în cadrul unor proiecte cu fonduri europene. Cercetător științific și asistent manager în cadrul a două proiecte europene, Simion Simion Ioan Alexandru ar fi contrafăcut deconturi, declarații pe propria răspundere sau facturi care atestau deplasări care nu ar fi fost efectuate niciodată, spun anchetatorii.
Procurorii DNA Cluj susțin că proiectele europene în care Simion Simion Ioan Alexandru era implicat ca asistent manager s-au derulat în perioada 21 februarie 2012 – 23 februarie 2016. Cu această ocazie, ar fi dezvoltat un mecanism prin care au fost decontate în mod nelegal deplasări fără o justificare reală, susțin anchetatorii.
”În acest sens, inculpatul ar fi menționat în rapoartele întocmite activități care nu erau prestate, deplasări care nu aveau legătură cu proiectul, respectiv deplasări neefectuate în realitate. Rambursarea cheltuielilor aferente acestor “deplasări” ar fi fost efectuată în baza unor documente justificative (deconturi de cheltuieli, cereri de aprobare a mobilității în state membre ale UE, declarații pe proprie răspundere, facturi etc.), ce ar fi fost falsificate de inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru în complicitate cu alte trei persoane, reprezentanți ai unei societăți comerciale ce avea ca domeniu principal de activitate „activități ale agențiilor turistice”, au explicat procurorii DNA Cluj.
Ulterior, aceste documente ar fi fost înaintate managerului de proiect care, fără vinovăție, le-ar fi dat mai departe spre decontare.
În acest fel, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile de 342.240 de lei. Este sumacu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.
”În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a popririi asupra sumelor de bani prezente și viitoare din conturile deschise la o unitate bancară pe numele inculpatului Simon Simion Ioan Alexandru”, se precizează în comunicatul DNA.
Doi dintre cei care l-ar fi ajutat pe Simion, reprezentanți ai unei firme de turism, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au acceptat pedepsele cu de doi ani și opt luni de închisoare, respectiv un an și patru luni de detenție, ambele cu suspendare, propuse de anchetatori.
Dosarul cercetătorului științific va fi judecat de Tribunalul Cluj.