Angajamentul ANITP de a reduce anvergura traficului de persoane este unul ferm și continuu, sens în care, ca și instituție dedicată protejării celor vulnerabili și respectării drepturilor omului, considerăm necesară reacția față de apariția pe platformele online a unor mesaje ce pot afecta profund nivelul de percepție socială privind gravitatea fenomenului traficului de persoane.
Lupta împotriva traficului de persoane necesită o abordare multidisciplinară și o bună colaborare între diverse instituții și organizații, inclusiv forțele de ordine, serviciile sociale, organizațiile non-guvernamentale și comunitatea internațională. Este nevoie de prevenire, protecție și asistență susținută pentru a combate acest fenomen desosebit de periculos.
Deși înțelegem actul artistic și susținem dreptul la exprimare liberă și necenzurată, considerăm că lupta cu acest fenomen poate fi afectată de mesaje controversate.
Apariția în spațiul public a melodiei ,,Spania”, muzică și versuri Yaya Production & Dani Mocanu, este un exemplu despre cât de important este rolul influencerilor în formarea atitudinilor și percepțiilor sociale.
Constatăm cu tristețe că melodia ”Spania” abundă în mesaje ce promovează inegalitatea de gen și pot crea iluzia că exploatarea sexuală a tinerelor fete, mai ales după ce împlinesc 18 ani, este un fapt firesc. Videoclipul piesei prezintă tinerele fete îmbrăcate sumar, îmbarcate într-un avion, sub supravegherea unui “mafiotto”, ce afișează bijuterii și haine de brand.
Conform statisticilor privind traficul de persoane de la nivelul ANITP, în anul 2023, 77% din victimele identificate erau femei, iar dintre acestea, 40% erau minore, procent în creștere față de anii anteriori.
Cel mai adesea, tinerele fete care cad în capacana traficanților aud în prima fază a recrutării complimente pentru felul în care arată, primesc cadouri scumpe, iar în multe cazuri producerea exploatării sexuale se realizează mai ușor atunci când traficantul propune o călătorie în străinătate tinerei fete. Deși pare o coincidență nefericită, versuri precum: ”Mi regalo para ti es un pasaporte para España/Uno, dos, tres să te [?] bulesc/Ha-hai urcă-n avion, tú eres mi corazón”- sunt cuvinte aflate în vocabularul traficanților de persoane și multe victime au fost traficate sub pretextul unei excursii în străinătate, ce a însemnat începutul calvarului exploatării sexuale.
Din cazuistica de la nivelul ANITP, este evident faptul că traficanții se grăbesc să scoată victimele din țară, pentru a le exploata sexual în străinătate. Motivele sunt în special financiare – clienții plătesc mai mulți bani pentru serviciile sexuale prestate de victime, dar mai există un motiv bine întemeiat. Traficanții își doresc ca victima să se afle departe de familie, într-o țară străină, unde nu cunoaște limba și obiceiurile și unde traficantul poate deveni singurul sprijin, iar astfel, prin promisiuni false, șantaj sau violență poate grăbi procesul de exploatare a victimei. Versuri precum ”Corpul tău și mintea mea rup în două Spania” lasă de înțeles că femeile sunt valoroase prin corpul lor, iar rațiunea și puterea deciziilor aparțin bărbaților.
Pentru multe dintre tinerele din România versuri ca : ,,Ai făcut 18 ani, hai să te duc să faci banii/ Dacă sufli bine-n tort, mergem să-ți pui pașaport,, – reprezintă o validare a unor mesaje venite din partea traficanților de persoane, care susțin că valoarea tinerelor fete este dată de suma de bani pe care o primesc din exploatarea propriului corp în industria sexului. A aștepta vârsta de 18 ani, ca să poți ieși din țară, pentru a merge în Spania cu un ”mare mafiotto”, este un mesaj extrem de nociv care poate duce la decizii greșite și profund dăunătoare pentru viitorul tinerelor fete.
Mesaje de tipul ,,Ai făcut 18 ani, hai să te duc să fac bani (…)” expun femeile și tinerele fete unor mesaje dăunătoare, care pot afecta profund buna dezvoltare a acestora și totodată pot duce la perpetuarea violenței de gen, a discriminării sau exploatării.
Mesajele transmise de cântărețul Dani Mocanu au șansa să inducă în eroare ascultătorii, și în special tinerii, cu privire la adevărata realitate a traficului de persoane și mai ales a exploatării sexuale.
Fenomenul traficului de persoane este cu atât mai îngrijorător cu cât percepția socială este una deformată. Blamarea victimelor, prejudecățile legate de etnie sau de sex, lasă multe victime fără șanse reale de scăpare, fiind prinse într-o formă de exploatare care le distruge personalitatea.
Deformarea intenționată a realității este și unul dintre scopurile traficanților de persoane.
Aceștia profită de vârsta fragedă, inocența sau chiar dragostea victimelor și se prezintă ca adevărați prieteni, iubiți sau chiar soți.
Oferă victimelor iluzia validării și iubirii în scopul de a le supune unei crunte exploatări.
Nivelul de trai afișat de bandele de crimă organizată, petrecerile fastuoase, mașinile de lux și bijuteriile opulente sunt finanțate din exploatarea a sute de tinere, în special în străinătate.
Muzica și cultura populară au un impact semnificativ asupra percepției publice și a normelor societale. Când un cântăreț promovează violența, exploatarea sau discriminarea, poate normaliza aceste comportamente și atitudini, făcându-le să pară acceptabile.
În percepția tinerilor, mesajele care strâng un număr mare de vizualizări devin cu atât mai credibile, existând răspândită accepțiunea că un mesaj cu largă răspândire este un mesaj acceptat tacit de majoritatea populației, și chiar de autorități.
Expunerea tinerilor în mod repetat la mesaje negative poate duce la normalizarea comportamentelor dăunătoare, precum violența sau exploatarea. Faptul că în doar câteva zile de la lansare melodia are peste 4 milioane de vizualizări, ne îndreptățește să credem că impactul acesteia este unul negativ în formarea tinerilor.
Expunerea la conținut dăunător poate avea efecte psihologice și sociale grave, în special asupra publicului tânăr și ușor impresionabil, deoarece mesajele la care sunt expuși aceștia, le pot modela în mod semnificativ convingerile, comportamentele și dezvoltarea generală.
Este indubitabil că mass media și mediul online pot influența formarea valorilor și comportamentelor, precum și a modului în care tinerii interacționează cu ceilalți, iar consumul de mesaje discriminatorii, de mesaje ce încurajează violența asupra femeilor are impact dăunător și conduce la relații abuzive, nesănătoase sau conflicte sociale.
Totodată, obiceiurile și atitudinile formate în timpul tinereții se continuă la vârsta adultă, afectând deciziile viitoare și integrarea socială a persoanelor.
Suntem cu toții de acord că afișarea consumului de tutun sau băuturi alcoolice este dăunătoare, atunci cu atât mai mult promovarea unor mesaje care normalizează ,,consumul de oameni”, exploatarea sexuală și traficul de persoane sunt cu atât mai dăunătoare și ar trebui interzise.
Angajamentul ANITP de a reduce anvergura traficului de persoane este unul ferm și continuu, sens în care Agenția derulează constant întâlniri directe cu persoanele vulnerabile, cât și activități în mediul online.
De-a lungul timpului, în promovarea și diseminarea acestor mesaje privind prevenirea traficului de persoane, au fost implicați mai mulți influenceri și persoane publice, care au ales să susțină în mod activ lupta anti-trafic, prin transmiterea de sfaturi și informații preventive în rândul urmăritorilor lor, și nu numai.
Experiența cu diferiți influenceri ne-a arătat cât de sensibil este publicul la acest mod de a transmite mesajele și cu atât mai mult, cât de importantă este misiunea acestora în formarea de atitudini sănătoase. Putem afirma, în aceste condiții că amploarea fenomenului traficului de persoane are legătură cu mesajele de încurajare sau descurajare trimise către public, cu ajutorul persoanelor publice.
Influențele pozitive sunt esențiale în formarea unei atitudini sănătoase în rândul tinerilor și în prevenirea exploatării sexuale. Tinerii sunt adesea influențați de ceea ce văd și aud în jurul lor.
Mesajele pozitive, de apreciere și nondiscriminare ajută tinerii să înțeleagă mai bine importanța respectului reciproc și a egalității de gen. Acest lucru poate reduce riscul de exploatare sexuală și alte forme de abuz.
Mesajele pozitive pot oferi sprijin emoțional și pot contribui la dezvoltarea unei stime de sine sănătoase. Multe dintre victimele traficului de persoane ne-au relatat experiențe de viață în care nu s-au simțit valorizate pentru ceea ce sunt, fapt care le-a determinat să accepte mai ușor comportamentele abuzive.
Influențele negative pot încuraja comportamentele riscante și pot promova alegeri nesănătoase, contribuind astfel la răspândirea exploatării sexuale și a altor forme de abuz.
Pentru o societate mai mai bună și incluzivă, este esențial ca întreaga #comunitate să promoveze și să sesizeze acțiunile discriminatorii și să susțină influențele pozitive pentru a ajuta tânăra generație să se dezvolte într-un mod sănătos și sigur.
Traficul de persoane este incriminat de Codul Penal în cuprinsul art. 210: (1) Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unei persoane în scopul exploatării acesteia, săvârşită:
a) prin constrângere, răpire, inducere în eroare sau abuz de autoritate;
b) profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea de vădită vulnerabilitate a acelei persoane;c) prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase în schimbul consimţământului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Consimţământul persoanei victimă a traficului nu constituie cauză justificativă.