Consiliul Concurenței a emis un avertisment important pentru companiile din România, subliniind că anunțarea unor majorări de prețuri poate încălca prevederile Legii Concurenței, dacă aceasta nu este realizată în mod independent și nu respectă regulile de concurență naționale și europene. Autoritatea atrage atenția asupra faptului că fiecare companie trebuie să își stabilească propria politică comercială, iar anticiparea unui preț care ar trebui practicat pe piață poate duce la sancțiuni.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a explicat că, în perioada Sărbătorilor Pascale, cererea pentru anumite produse, cum ar fi ouăle, este firească și se poate intensifica. Cu toate acestea, declarațiile prin care reprezentanții unor companii își anunță intențiile de a majora prețurile pot duce la o coordonare a comportamentului concurențial al acestora, ceea ce poate duce la o creștere artificială a prețurilor pe piață. Astfel de practici sunt sancționate de legislația concurențială, deoarece distorsionează concurența și afectează în mod direct consumatorii.
Autoritatea de concurență subliniază, de asemenea, că și asociațiile care influențează comportamentul companiilor pot fi trase la răspundere pentru încălcarea reglementărilor de concurență. Deciziile, recomandările sau orice alte acțiuni întreprinse de aceste asociații care afectează concurența dintre companii pot duce la sancțiuni.
În contextul acestor reglementări, Consiliul Concurenței recomandă companiilor să evite orice practici care ar putea încălca legislația în domeniul concurenței și să se adreseze autorității pentru clarificări legate de compatibilitatea inițiativelor lor cu normele legale. Astfel, companiile sunt încurajate să fie transparente și să își reglementeze activitățile în conformitate cu legislația în vigoare.
Reamintim că autoritatea de concurență a aplicat sancțiuni în valoare totală de 13.471.039 lei (aproximativ 2,78 milioane euro) pentru cinci companii din sectorul producției și comercializării ouălor de consum, precum și pentru asociația administrată de acestea, UCPR. Aceste entități au fost sancționate pentru coordonarea politicilor comerciale referitoare la livrările de produse pe piață, cu scopul de a manipula prețurile și de a preveni scăderea acestora. Investigațiile au arătat că reprezentanții acestor companii se întâlneau frecvent sub umbrela asociației pentru a discuta și planifica acțiuni comune, inclusiv schimburi de informații sensibile care puteau afecta concurența.
În urma investigației, Consiliul Concurenței a impus asociației UCPR mai multe măsuri obligatorii, pentru a preveni repetarea acestor practici. Printre măsurile adoptate se numără interzicerea furnizării de date individualizate pe societate și obligația de a oferi acces complet la informații agregate pentru companiile neasociate care doresc să își pregătească intrarea pe piață. De asemenea, asociația trebuie să informeze membrii săi cu privire la orice modificări în sistemul de circulație a informațiilor.
În plus, autoritatea de concurență a impus UCPR mai multe măsuri, pe care aceasta este obligată să le pună în aplicare:
i. să nu dezvăluie membrilor săi date individualizate pe societate, ci doar informații agregate la nivel de asociație;
ii. să furnizeze accesul complet la aceste informații agregate și companiilor neasociate care solicită accesul pe motivul interesului lor de a-și pregăti
intrarea pe piață;
iii. să informeze asociații cu privire la modificările aduse sistemului de circulare a informațiilor în cadrul asociației.