Primului proiect cu fonduri europene derulat de Ecolect este o aplicație prezentată în conferință de presă de Mircea Mălan, președinte Ecolect, Istvan Vesselenyi, managerul de proiect din partea Ecolect, și Adela Abrudan, specialist în achiziții și relații publice la Ecolect.
În cadrul acestui proiect a fost realizată aplicația ,,Bihor Curat – Wastebook”, cu ajutorul căreia bihorenii vor avea acces la toate informațiile necesare pentru a colecta corect deșeurile. În plus, proiectul a cuprins și cursuri de formare pentru 105 responsabili de mediu de la primăriile din județul Bihor.
,,Cu ajutorul aplicației, bihorenii pot să vadă când vor fi ridicate deșeurile de la adresa lor, dacă își creează un cont, pot să vadă un ghid de colectare a deșeurilor și pot să sesizeze depozitări ilegale de deșeuri. Rolul aplicației este de a simplifica relația dintre toți cei care participăm la gestionarea problematicii deșeurilor: cetățeanul, primăria, Ecolect și operatorii de salubritate”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Aplicația este disponibilă pentru sistemele de operare Android și iOS și poate fi descărcată gratuit. Link descărcare Android: https://bit.ly/BihorCuratAndroid; Link descărcare iOS: https://apple.co/45apD7d. Aplicația este disponibilă în română, maghiară și engleză.
“Vreau să vă spun că această aplicaţie este, după ştiinţa noastră, cea mai performantă aplicaţie de acest tip din ţară, din acest moment. Ea a fost prezentată ca model de bună practică şi la ultima sesiune a Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară din România. Aplicaţia este un proiect realizat de ADI Ecolect Group, în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă, în valoare de 407.000 lei, şi a presupus realizarea unei aplicaţii mobile pentru cetăţeni, organizarea unor cursuri de pregătire pentru responsabilii de mediu din cadrul celor 101 primării din judeţ şi promovarea proiectului. Aplicaţia a fost dezvoltată de compania Eco Soluţii Online SRL şi a costat 214.914 lei, cu TVA”, a declarat Mircea Mălan.
Acesta a menţionat că s-a urmărit simplificarea cât se poate de mult a relaţiei dintre toţi cei care participă la gestionarea problematicii deşeurilor: cetăţeanul, primăria, Ecolect şi operatorii de salubritate.
“Bihor Curat – WasteBook” pune la dispoziţie date precum: un ghid pentru colectarea separată a deşeurilor pe categorii, calendarul de colectare din zona utilizatorului şi informaţii despre centrele şi punctele de colectare (orare, preţuri, modul de predare, ce deşeuri sunt acceptate), inclusiv despre colectarea deşeurilor cu regim special (cauciucurile, medicamentele etc). De asemenea, se vor oferi informaţii despre campaniile din judeţ, pentru colectarea deşeurilor electrice, textile sau altele ce nu fac parte din cele cinci categorii gestionate direct de operatorii de salubritate.
Aplicaţia oferă cetăţenilor posibilitatea de a raporta deşeurile abandonate în locurile publice, de a solicita transport individual de deşeuri de la operatorul din zonă şi de a depune sesizări sau reclamaţii privind serviciul de salubritate.
O componentă interesantă a aplicaţiei oferă posibilitatea cetăţenilor să îşi ofere bunurile de care nu mai au nevoie, dar în stare corespunzătoare, altor bihoreni care le-ar putea folosi.
Contractul de finanţare a fost încheiat în 24 august 2022, având 10 luni termen de execuţie, însă în ultimele trei luni a trecut printr-o perioadă de încercare, în care s-au creat deja aproape 5.000 de conturi. Promovarea aplicaţiei va continua prin diverse modalităţi. Cei care descarcă aplicaţia, vor primi, aleator, prin tragere la sorţi, câte un sejur la pensiuni turistice sau vor primi vouchere de la Decathlon pentru materiale sportive.