Proiectul ,,CONSTRUIRE COMPLEX DE AGREMENT – AQUAPARK SÂNMARTIN” constă în construirea și operarea unui complex modern de agrement acvatic și termal în localitatea Sânmartin din județul Bihor. Acest complex va oferi facilități de agrement, relaxare și wellness pentru comunitatea locală și turiști, precum și totodată va contribui la dezvoltarea economică a zonei.Aceasta zona este in continua dezvoltare si modernizare, cu proiecte recente sau in curs de reglementare, fapt ce va determina ca aceasta zona sa fie din ce in ce mai atractiva pentru comunitate, dar si pentru turisti din toata tara.
„Cel mai amplu proiect pe care vrem să-l realizăm, în perioada imediat următoare vom depune și proiectul spre finanțare, este construirea unui aquapark cum nu mai există azi în România, în valoare de circa 40 de milioane de euro, pe partea dreaptă la intrarea în Băile Felix, vizavi de Complex President. Acesta va fi construit din fonduri europene și cofinanțare”, a dezvăluit Cristian Laza, în urma cu câteva luni. Acum a depus proiectul complexului de agrement la finanțare, la FEDR- Fondul European de Dezvoltare Regională – Program Regional Nord-Vest – Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR -Nord-Vest), în cadrul apelului PRNV/2024/723/1- Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear și balneoclimateric, inclusiv îmbunătățirea accesului către resursele și obiectivele turistice (RURAL).
Zona propusă pentru realizarea aquapark-ului este situata in partea de sud a satului Haieu, comuna Sanmartin, in zona intravilana.VALOAREA TOTALA A INVESTITIEI: 108.000.000 lei fără TVA, respectiv 128.520.000 lei cu TVA.
Durata estimată de implementare a obiectivului este de 36 luni. Durata estimată de execuţie a obiectivului de investiţii este de 24 luni.
Complexul va avea bazine de diferite dimensiuni și adâncimi, inclusiv unul cu bar în apă, jocuri acvatice pentru toate vârstele, tobogane și o zonă de agrement echipată cu terenuri de tenis și beach volei.
„Suprafața totală a terenului este de 100.000 mp. Investiția propusă va fi amenajată pe o suprafață de 48.940, 30 mp, iar capacitatea de deservire a complexului va fi de 1.500 persoane pe timp de vară și 400-500, pe timp de iarnă”, spune primarul.
Prin proiect, se propune realizarea unui complex reprezentativ, modern, care să intre în armonie atât cu fondul construit, cât şi cu elementele naturale înconjurătoare. Scopul acestui proiect este creșterea atractivității comunei Sanmartin și dezvoltarea economică și socială a acestuia și implicit a regiunii Nord-Vest, utilizând resursele turistice naturale îmbinate cu elemente de potențial recreativ și de loisir urban.
Se va avea in vedere adaptarea amenajarilor propuse cu morfologia terenului astfel ca ansamblul proiectat sa se integreze cat mai bine in cadrul natural existent si sa puna in valoare potentialul turistic al zonei.
Complexul va cuprinde, printre altele, clădirea principală, clădire de alimetație public, clădire de depozitare deșeuri, turn tobogane, patru bazine pentru adulți, unul dintre ele va face legătura exterior cu interior.trei jacuzzi , un bazin cu bar în apă, un bazin de copii și unul de înot. Zona exterioară va fi amenajată pentru 1000 de șezlonguri și scaune.
Proiectul prevede și un ansamblu de tobogane pe categorii de vârstă, terenuri de sport, parcare auto pentru 296 locuri și două locuri de parcare autocare.
Proiectul va aduce numeroase beneficii, inclusiv crearea de locuri de muncă, creșterea turismului în regiune, îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și promovarea turismului durabil în regiunea NV. Proiectul se angajează să respecte cele mai înalte standarde de mediu, inclusiv utilizarea eficientă a resurselor și conservarea apei. Proiectul va atrage turiști din întreaga țară și din străinătate, generând venituri semnificative pentru comunitatea locală prin intermediul turismului și serviciilor conexe. Proiectul se adreseaza nevoilor identificate în comuna Sânmartin, pentru dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear și contribuire la valorificarea potențialului turistic al stațiunii turistice Băile Felix. În atingerea scopului proiectului entitățile interesate și implicate în dezvoltarea locală sunt încurajate în a susține proiectul cu investiții ulterioare în stațiune ca urmare a realizării proiectului de investiții.
INSTALATII DE INCALZIRE
Solutia propusa este utilizarea energiei geotermale prin folosirea:
• pompelor de căldură apa-apa pentru încălzire si climatizare,incalzire piscine si sistem de dezumidificare;
• pompelor de căldură sol/aer-apa pentru back-up pentru climatizare,
• instalaţia interioară cu sistem radiant de tavan /sistem de incalzire in sistem T.A.B.S. sisteme specifice instalatiilor cu pompe de caldura ;
• schimbatoare de caldura racordate la sistemul de alimentare cu apa geotermala pentru back-up la sistemul de incalzire si prepararea apei calde la o temperature de 60°C;
- instalatie interioare de incalzire piscine;
- instalatie sistem dezumidificare piscine;