Săpăturile au avut loc vineri, 3 martie.S-au aflat în fața unui mormânt de incinerație al unui războinic dac, un membru al elitei societății de acum mai bine de 2000 de ani. În urmă cu câteva zile, descoperitorii Florin Băsceanu si Adrian Codoban, membri ai Asociațiilor Wallachia și ProDetectie, au anunțat autoritățile despre descoperirea unei frumoase sici dacice, sub care se evidențiau și alte arme, pe care, lăudabil, le-au lăsat neatinse pentru a putea fi cercetate ulterior. Vineri a venit ziua mult așteptată.
<În cursul zilei de azi, la invitația descoperitorilor, Asociația Dacia Crisius a fost prezentă la cercetarea mormântului de către arheologi și a asigurat documentarea săpăturii prin cadre video realizate din dronă si fotografierea profesională a pieselor si a procesului cercetării.
O primă concluzie la rece este că ne-am aflat în fața unui mormânt de incinerație al unui războinic dac, un membru al elitei societății de acum mai bine de 2000 de ani. Conform ritualurilor dacice, după arderea pe rugul funerar, rămășițele defunctului erau depuse într-o groapă>, explică arheologii amatori de la Dacia Crisius. Iată inventarul mormântului prezentat de asociația cu sediul al Șuncuiuș:
-Două sici (pumnale curbe) specific dacice, pe care se pot observa gravuri ornamentale
-Două vârfuri de lance cu nervurile bine evidențiate
-O posibilă pafta (cataramă) din bronz
-O ulcică (vas ceramic) cu toartă, care conține urme de oase si cenușă, provenind cel mai probabil de la războinicul incinerat
-O bucată de sticlă
<Este o descoperire extraordinară, care a salvat piesele de la distrugerea prin ararea cu plugul, care nu numai că îmbogățește patrimoniul național, ci și informațiile pentru înțelegerea fenomenului funerar practicat de daci, iar, totodată, cel mai important aspect este că a pus laolaltă detectoriștii responsabili și specialiștii de bună credință pentru a conlucra înspre împlinirea dezideratelor mai sus menționate.
Felicităm încă o dată descoperitorii și mulțumim doamnei arheolog Ana Ilie de la Complexul Muzeal Târgoviște pentru pasiunea si profesionalismul de care a dat dovadă în salvarea pieselor si documentarea săpăturii!
Sperăm ca acest eveniment să fie încă o piatră pusă pe temelia exemplelor de bune practici care să ne definească viitorul>, spune arheologii amatori de la Dacria Crisius. Cu toții s-au bucurat de suportul lui Dan Slăvescu, care în viața de zi cu zi este medic stomatolog în Oradea. Săpăturile au avut loc undeva în S Bucureștiului