”Fiecare supraviețuitor din Europa să aibă acces la asistență medicală de bună calitate.” Este unul dintre obiectivele principale ale conferinței PanCare, a cărei a 28-a ediție va avea loc, între 12 și 14 octombrie, la Budapesta. Organizat de Departamentul 2 de Pediatrie al Universității Semmelweis din capitala maghiară, evenimentul se adresează oncologilor pediatri, organizațiilor de pacienți, supraviețuitori, părinți și cercetători din Europa Centrală și de Est. O invitație de participare a fost trimisă, prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, și specialiștilor români, dar și tuturor celor din țară interesați de oncologia pediatrică.
Potrivit anunțului CNAS, conferința PanCare (Pan-European Network for Care of Survivors after Childhood and Adolescent Cancer – Rețeaua pan-europeană de îngrijire a supraviețuitorilor după cancerul la copii și adolescenți) va oferi un program interactiv, cu prezentări interesante, actualizări științifice despre granturile europene de cercetare, precum și o sesiune specială pentru sprijinirea organizațiilor. De asemenea, va fi pregătită o cameră pentru interacțiune socială, unde participanții se vor putea întâlni și discuta.
În cadrul unui atelier de lucru, tinerii cercetători vor oferi informații despre supraviețuirea cancerului în copilărie și despre cercetarea științifică în domeniu. Asistentele medicale vor discuta despre comunicarea și îngrijirea de tranziție, iar într-un alt atelier de lucru se vor pune în discuție modalitățile de colaborare între țările europene pentru asigurarea îngrijirii pe termen lung a supraviețuitorilor acestei boli.
Apreciind interesul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru conferința Pancare, direcorul CAS Bihor, Dorel Dulău, a precizat pentru Bihojust că, personal, va trimite o invitație oficială de participare unui cunoscut oncolog pediatru orădean- fostul ministru al Sănătății, doctorul Ladislau Ritli, conferențiar universitar în cadrul Facultății de medicină și Farmacie din Oradea.
”Inaugurat acum câțiva ani, Centrul oncologic din cadrul Spitalului Județean Oradea deservește toate cazurile din specialitatea oncologie, dar și pacienți oncologici din județele limitrofe. Interesul nostru instituțional este acela de a dezvolta relația de colaborare și comunicare între oncologii pediatri din Bihor și cei din străinătate, pentru apărarea intereselor pacienților oncologici infantili, a aparținătorilor și supraviețuitorilor bolnavilor oncologici decedați. Toate concluziile unei astfel de conferințe ne poate ajuta și pe noi, ca finanțatori, să propunem Casei Naționale de Asigurări de Sănătate o alocare de fonduri care să corespundă realităților obiective”, a declarat directorul CAS Bihor.
“De asemenea, precizez că specialitatea oncologie s-a dezvoltat și în zona prestatorilor de servicii medicale private, astfel că și dintre aceștia vom invita și îi vom ruga să participe”, spune directorul Dorel Dulău.
DOCUMENT – Informații comunicate de CNAS despre conferința PanCare: