6.000 de bodycam-uri (camere fixate pe corp) au intrat în dotarea Poliție Române, iar 240 dintre acestea au ajuns, joi, la polițiștii Brigăzii Rutiere București. Este vorba despre camere pe care oamenii legii le vor purta pe corp, iar imaginile astfel înregistrate pot fi folosite în cadrul unor eventuale anchete. Vor primi astfel de dispozitive polițiștii de la Rutieră, Ordine Publică și Poliția Transporturi din întreaga țară.
Camerele pe care polițiștii le vor purta pe corp sunt dispozitivele audio-video Motorola, tip bodycam militar, care în prezent sunt folosite de poliția britanică. Potrivit Ministerului de Interne, folosirea acestora are ca scop protejarea cetățenilor, dar și a oamenilor legii, atât pe durata interacțiunilor în trafic, dar și ulterior, în cazul unor reclamații.
”În fapt, bodycam-ul reprezintă cea mai obiectivă probă, atât în dovedirea modului de acțiune a polițistului, dar și a unor fapte de ultraj, fiind un sistem portabil care asigură înregistrarea audio-video a intervențiilor și acțiunilor polițiștilor”, au transmis polițiștii din cadrul Sindicatului Europol, inițiatori ai proiectului de dotare a oamenilor legii cu bodycam-uri.
Începând cu anul 2017, sindicatul Europol a oferit peste 400 de dispozitive de înregistrare audio-video pentru polițiștii din 10 județe din țară, din Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și de la Poliția de Frontieră din cadrul Aeroportului Otopeni
Polițiștii sunt instruiți de specialiști cum trebuie să utilizeze camerele de corp, cum captează acestea imaginile și cum le stochează.
Fiecare înregistrare respectă cu strictețe normele cu privire la protecția datelor cu caracter personal, precizează oficialii ministerului.
Cetățenii nu au dreptul de a refuza filmarea interacțiunii cu polițiștii.