Este vorba despre o imvestiție într-o fabrică de procesare a legumelor. Au creat pe o piață dominată de importuri în proporție de 80-85% un lanț românesc. Partenerii investitorilor de la Nojorid pe inputuri sunt 100 de producători locali. Investiția este azi „singura alternativă de valorificare industrială din vestul țării pentru producătorii de legume”. Fabrica cu 70 de angajați este una din cele mai mari din Europa de Est.
Compania românească de la Nojorid e un model care trebuie multiplicat în marile baze legumicole, considera și premierul Ciucă care cu prilejul vizitei din Bihor a vrut să vadă la fața locului investiția de 7 milioane de euro pornită în 2018. Din această sumă, 2,5 milioane de euro provin din fonduri nerambursabile accesate prin AFIR de către cei doi asociați Jean Podilă și Victoria Rus.
Până la 65% nerambursabil
Directorul general al fabricii de procesare a legumelor de la Nojorid Sorin Pogană a declarat pentru tvrinfo.ro că ideea de afacere a venit ca urmare a identificării unei afaceri de nișă pe piața legumelor congelate unde 80-85% din produse provin din import. Fabrica de la Nojorid are una dintre cele mai mari și moderne capacități de procesare din România. Utilajele folosite sunt de înaltă performanță, iar procesarea produselor e monitorizată cu un sistem electronic. Aproximativ 15.000 de tone/an de legume congelate: mazăre, fasole, spanac, porumb, broccoli, conopidă, rădăcinoase sunt procesate aici. Cifra de afaceri este de 7-8 milioane de euro pe an.Compania are în vedere creșterea capacității de procesare la 20.000 de tone pe an la începutul anului viitor, prin realizarea de investiții suplimentare în echipamentele pentru procesarea legumelor rădăcinoase.
<Condițiile de accesare a acestor fonduri europene sunt adresate atât fermierilor, cât și investitorilor. Sprijinul financiar nerambursabil este de 50% , putând să crească până la 65% pentru cooperativele și grupurile de producători>, a declarat șeful AFIR Bihor Cristian Buzlea pentru postul național de televiziune.