Cetatea Oradea a fost reabilitată de Primăria Oradea între anii 2009-2015, timp în care toate corpurile din fortăreață au fost consolidate și renovate.
Acum Primăria Oradea anunță că fațada Corpului H din Cetate va fi reabilitată. E vorba despre spațiul care a găzduit muzeul pâinii. Firma care deține Piața 9 vrea să deschidă acolo un al doilea restaurant. CMUAT a dat OK pentru proiectul de amenajare a unor spații de alimentație publică în Cetate, inițiat de deținătorii localului Piața 9 încă de anul trecut. Era vorba despre lucrări de interior. Acum,S.C Honest Food S.R.L a solicitat Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) aviz Arhitect Șef pentru reabilitare fațadă și reparații învelitoare Corp H din Cetate, unde urmează să funcționeze mai multe spații de alimentație publică, respectiv un restaurant, o cafenea, o brutărie și o cofetărie.
Firma a obținut deja o autorizație de construcție pentru recompartimentare și amenajări interioare și exterioare la corpul H, lucrările fiind în curs de executare, acum solicitând comisiei doar o completare a lucrărilor avizate.
„În urma lucrărilor de decopertare a învelitorii, s-a ajuns la concluzia că este necesară înlocuirea acesteia, iar în acest context s-a solicitat și reabilitarea fațadei, care va trebui să concorde cu paletarul de culori impus de țiglele de argilă arsă. Documentația va fi apoi supusă avizării Comisiei Zonale de Monumente”, a explicat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului.
Proiectul prevede utilizarea de vopsea silicatică pentru fațadă, folosirea unei tencuieli exterioare poroase pentru soclu, ferestre din lemn de esență tare, uși din lemn de esență tare, învelitoare din țigle de argilă arsă dublu, jgheaburi și burlane din tablă de cupru.
Cine sunt investitorii?
După 10 ani în Irlanda de Nord, Daniel și Anca Galea au decis să revină în România, la Oradea. „Am decis să revenim să ne construim visul, să pariem pe România. Am decis să construim reinterpretarea unei vechi idei de food hall, să o adaptăm peisajului nostru urban, un concept bazat foarte mult pe experiența noastră de 10 ani din Irlanda și pe călătoriile noastre din acești ani, dar și pe faptul că eu și soția mea Anca suntem mari gurmanzi”, și-a început Daniel Galea povestea în fața studenților orădeni, invitat în cadrul celui de-al șaptelea episod al emisiunii AntreV – Antreprenor pentru Viitor, moderată de Alexandra Hanza.
Antreprenorul spune că probabil niciodată nu ar fi dezvoltat acest concept în Oradea dacă nu ar fi fost în Irlanda de Nord, acolo unde a lucrat într-un fel de măcelărie, foarte frumos prezentată într-un fel de mall și unde spune că a făcut lucrurile exact așa cum le-ar fi făcut pentru el. Era o afacere de familie, iar după un timp, proprietarii au decis să-l facă pe Ovidiu Galea partener în business, după care totul a fost preluat de o corporație. „Am învățat și ce înseamnă regulile, procesele, sistemele care se aplică într-o corporație”, spunea antreprenorul. Angajat la o companie mică, de familie, din zona fresh-food, orădeanul a pus umărul la extinderea afacerii, de la un magazin la peste 20, deschise în toată Marea Britanie, astfel că timp de trei ani s-a ocupat acolo de o echipă de 240 de oameni. Piața 9 lucrează cu producători locali, dar carnea de vită o adduce din Irlanda , iar în patiserie, cei din echipa lui Daniel Galea lucrează cu făină din Franța, fiindcă acolo au găsit făina potrivită pentru ceea ce vor ei să producă.
Cu sinceritate, Daniel Galea a mărturisit și că suferă de „sindromul impostorului”.„Am vise mari, o viziune și mă gândesc: oare chiar pot să o realizez? Mă uit apoi în jur și realizez că lucruri importante au fost realizate de oameni ca mine. Trebuie doar să crezi în tine și să încerci fără încetare să fii mai bun ca ieri. Le recomand tuturor ca până la 30 de ani să experimenteze lucruri, pentru a găsi ceea ce îi pasionează. Iar când ai găsit ceea ce îți place să faci, implică-te 100%, adu valoare prin ceea ce faci!”.