Un eveniment emblematic ce își propune să celebreze și să recunoască contribuțiile remarcabile ale personalităților locale în diferite domenii, consolidând astfel temelia societății arădene prin promovarea excelenței. A fost un eveniment de înalță ținută artistică în cadrul căruia au fost recunoscuți unii dintre acei oameni care au adus plusvaloare Aradului. Având ca parteneri Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad, Filarmonica Arad, Centrul Cultural Județean Arad, și Asociația EMERA, precum și reprezentanți ai mediului academic și de afaceri, evenimentul s-a desfășurat la Palatul Cultural.
Consiliul pentru Elitele arădene, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad în parteneriat cu Marea Lojă Națională din România, la inițiativa asociațiilor: Fraternitas 37, Concordia 271, Preparandia 345, Milan Tabacovici, Aurel Ardelean Academica, SF 6020, Casa cu Lacăt, au organizat cel mai important eveniment de recunoaștere a valorilor locale, Gala Elitelor Arădene, ediția a 3-a.
Este un eveniment, așa cum spunea șteianul Nicolaie Iancu, fondatorul și omul cu ideea organizării Galei, a suscitat interes tot mai mare în fiecare an, în rândul comunității. Încă de la prima ediție a fost laureat deținătorul Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, Stefan W. Hell, născut pe 23 decembrie 1962 la Sântana, fiind unul dintre directorii Institului Max Planck de Chimie Biofizică, din Gottingen, Germania, unde conduce departamentul de NanoBiofotonică şi director al Centrului german pentru cercetari contra cancerului din Heidelberg. Criteriile de acordare a premiilor sunt foarte clare, ne-a explicat domnul Nicolaie Iancu: trebuie să fii fiu al Arad-ului, să ai realizări academice, iar un alt criteriu e unicitatea, în sensul că fiecare arădean poate primi o singură dată premiul. Generalul Nicolaie Iancu a colaborat și cu alți bihoreni în realizarea acestei ediții: cu beiușeanca Loredana Corchiș în rol de prezentator și cu fashion stylistul orădean Marius Molan, ca regizor al evenimentului.
“Anul 2024 înseamnă o muncă asiduă din partea noastră, dar cu siguranță ea va fi încununată cu succes. Venim în fața tinerei generații cu niște modele care au realizat foarte mult în activitatea lor și asupra cărora își pot îndrepta atenția ca să aibă un drum bătătorit pe care să poată merge. Din acest an avem un nou partener, Asociația EMERA, grație căreia pe holurile Palatului Cultural au putut fi vizionate două expoziții de pictură“, a explicat Nicolaie Iancu.
Înainte de începerea propriu-zisă a galei, invitații au putut admira două expoziții de artă, fiecare cuprinzând câte 12 lucrări. Artistul Bogdan Țigan și-a expus picturile în hol, la parter, iar la etaj s-a aflat expoziția maestrului Sever Frențiu.
Publicul a fost încântat și de momentul artistic susținut de Geanina Giblak, alături de orchestra Filarmoncii, o tânără talentată din comuna Vinga, județul Arad.
Cuvântul de bun venit a fost rostit de Cătălin Tohăneanu, Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, urmat de Nicolaie Iancu, reprezentantul Consiliului pentru Elitele Arădene – gruparea de asociații responsabile cu organizarea evenimentului.
„Aceată Gală ne dă privilegiul să fim împreună cu oameni care sunt modele de devenire, care dau semns vieții într-o societate a cunoașterii spirituale. Apreciem că este necesar să evidențiem persoane care prin implicare și stăruință în atingerea obiectivelor precum și prin transformarea acestora în resurse a căror valoare aparent este atribuită individual aduc bucurie în sufletul semenilor, generează o stare de bine celor care impărtățesc realizările altora și contribuie la transformarea reușitei individuale într-o bogăție colectivă”, a declarat Nicolae Iancu, reprezentantul Consiliului pentru Elitele Arădene.
Au mai fost discursuri și din partea președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și a primarului Aradului, Călin Bibarț.
Echipe academice
Acest proiect se bucură de susținerea financiară a celor mai importante companii ce își desfășoară activitatea în județul Arad, o dovadă clară a angajamentului lor față de valorile și dezvoltarea locală. Pentru desemnarea câștigătorilor, trei dintre categorii au fost jurizate de o echipă academică de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, iar alte trei de către o echipă academică de la Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad.
Laureații Galei
În cadrul galei, au fost acordate șase premii în valoare de 6.000 de lei fiecare, destinat personalităților din comunitatea noastră care s-au distins prin performanțele lor excepționale, reafirmând astfel angajamentul nostru față de valorificarea și susținerea elitelor arădene.
Premiul Dimitrie Cameniță – a fost acordat lui Sorin Constantinescu, expert al industriei de gambling, deține companiile PokerFest România și Gaming Consulting.
AMBASADORI EXTRAORDINARI:
@BDO Auditors Business Advisor SRL – în Romania este unul dintre cei mai consacraţi jucători atât ca scală cât şi ca portofoliu de clienţi în mediul românesc de consultanţă, cu 30 de ani de experienţă si 6 birouri în România şi Moldova. Dan ŞTIRBU – asociat administrator
Auto Pyramis – Piese Auto Arad SRL – a apărut pe piaţa pieselor auto din Arad în anul 1998, societatea deţine un service auto cu 6 puncte de lucru, cu mecanici instruiţi şi la curent cu toate cerinţele tehnologice noi, apărute de-a lungul anilor. Administratori Adrian BUTTAU & Robert BUTTAU
Comisia de jurizare:
Preşedinte: Academician Lucian Liviu ALBU – Academia Română
Membri:
– Conf. univ. dr. Teodor Florin CILAN – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
– Prof. univ. dr. Ovidiu PREDESCU – Secretar general al Academiei de Stiinte Juridice din Romania/ Prim Vicepreşedinte al
Uniunii Juriştilor din România
– Conf. univ. dr. Ciprian Ion PREDA – Universitatea de Vest din Timişoara
– Conf. univ. dr. Alina Nicoleta PĂDUREAN – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
Premiul Aurel Ardelean – A fost acordat lui István Adorján Krizbai, născut la Arad, a absolvit Liceul Moise Nicoară, este Consilier științific al Centrului de Cercetare Biologică al Academiei Maghiare de Științe din Szeged.
AMBASADOR EXTRAORDINAR: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD
Celebrul autor de literatură motivaţională, Zig Ziglar, rezuma foarte bine esenţa succesului. Scria el că „Nu există lift care să te ducă la succes, trebuie să foloseşti scările.” Aceasta arată de fapt că pentru atingerea succesului, indiferent de domeniul de activitate, este nevoie de efort, de perseverenţă, de determinare.
Acestea sunt în realitate calităţile celor care ating în cele din urmă excelenţa. şi, trebuie să o spunem, aceasta a fost şi este caracteristica oamenilor de succes în Arad. Iar eu, ca edil al oraşului, îmi doresc ca acest spirit al performanţei să fie păstrat şi perpetuat în generaţiile viitoare.
Este prezentul la care punem toţi umărul ca o garanţie a dezvoltării comunităţii noastre, ştiind că oamenii de succes verifică mereu dacă lucrurile pe care le fac azi îi aduc mai aproape de poziţia în care vor să fie mâine! Calin Bibart – Primar al Municipiului Arad
Comisia de jurizare:
Preşedinte: Prof. univ. dr. Anca HERMENEAN – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
Membri:
– Prof. univ. dr. Cătălin TĂNASE – Membru corespondent al Academiei Române, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
– Prof. univ. dr. Marcel POP – Universitatea ”Semmelweis” Budapesta, Ungaria
– Prof. univ. dr. Endre MATHE – Universitatea din Debrecen, Ungaria
Prof. univ. dr. Zoltan GALAJDA – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
Premiul Sever Frențiu – A fost acordat lui Sorin Marin Mitu, profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.
PRIM – AMBASADOR EXTRAORDINAR: SC SNe EUROPE SRL
SNe EUROPE SRL este o companie tânără fondata în 2016, are sediul în Arad şi activează în domeniul producţiei de componente electronice. Producem o gamă variata de componente electronice şi dispozitive electronice pentru diferite sectoare. Fiind parte a grupului NORDGAS din Costa Masnaga (Lecco) Italia suntem unic reprezentant şi distribuitor pentru România şi Europa de Est a grupului. Director general – Stelian Marius NOGHIU.
Comisia de jurizare
Preşedinte: Conf. univ. dr. Cristian BENŢE – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
Membri:
– Conf. univ. dr. Speranţa MILANCOVICI – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
– Conf. univ. dr. Sorin BULBOACĂ – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
– Conf. univ. dr. Vasilie Ioan POP – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
– Lector univ. dr. Laura STIEGELBAUER – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
– Lector univ. dr. Oana MATEI – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
– Lector univ. dr. Adela GORCEA – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
Arbitrul de talie internațională Ovidiu Hațegan a luat Premiul „Francisc Von Neuman” pentru promovarea imaginii Aradului.
Ziua în care a primit premiul (23 martie) a coincis cu ziua de naștere a tatălui său, care a decedat în 2022. Astfel că discursul lui Hațegan a fost unul emoționant.
„Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase, o surpriză deosebită fiind și omul care a fost lângă mine tot timpul în acest traseu, Octavian Șovre, vă mulțumesc încă o dată pentru surpriză și mulțumesc pentru suport. Simt o fericire deosebită, o bucurie, mai ales trecând peste toate evenimentele dificile din viața mea. Dumnezeu m-a ajutat să revin în vârf și să reprezint Aradul cu cinste la cel mai înalt nivel”, sunt primele fraze din discurs. (sursa text https://adevarul.ro/
AMBASADOR EXTRAORDINAR: CONSILIUL JUDEŢEAN ARAD
Consiliul Judeţean generează proiectele majore pentru dezvoltarea Aradului, prin fondurile europene atrase, prin proiectele naţionale pe care le accesează şi prin co-finanţarea proiectelor comunelor şi oraşelor. Astăzi, în judeţul Arad sunt în lucru 25 de proiecte majore ale Consiliului Judeţean, cu o valoare de aprox. 3 miliarde de euro, printre altele pentru modernizarea sistemului de sănătate publică, a infrastructurii rutiere şi extinderea reţelei de apă, gaz şi canalizare. În ultimii şase ani, Consiliul Judeţean Arad cofinanţat peste 1869 de proiecte punctuale în satele, comunele şi oraşele judeţului. Iustin CIONCA – Preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Comisia de jurizare:
Preşedinte: Conf. univ. dr. Andrei ANGHELINA – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
Membri:
– Conf. univ. dr. Vasile LAZĂR – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
– Conf. univ. dr. Marius BOIŢĂ – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
– Prof. univ. dr. Horaţiu ŞOIM – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
– Prof. univ. dr. Olimpia NEAGU – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
– Conf. univ. dr. Boby COSTI – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
– Conf. univ. dr. Luminiţa PAIUŞAN – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad
Premiul Ștefan Augustin Doinaș – a fost acordat lui Petru Andea profesor universitar la Universitatea Politehnică Timișoara.
AMBASADOR EXTRAORDINAR: MAREA LOJĂ NAŢIONALĂ DIN ROMÂNIA
Reînfiinţată în România în anul 1993, este parte a francmasoneriei universale regulare. La nivel mondial reuneşte circa patru milioane de membri înfrăţiţi prin înalte idealuri comune morale, spirituale şi sociale, în scopul progresului umanităţii. Masoneria românească, prin prof. univ. dr. Radu Bălănescu, deţine preşedenţia de onoarea a Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare. Programul „Masoneria Română pentru România” este dus mai departe de Cătălin TOHĂNEANU – Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România.
Comisia de jurizare
Preşedinte: Academician Păun Ion OTIMAN – membru titular al Academiei Române
Membri:
– Prof. univ. dr. Codruţa Simona STOICA – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
– Prof. univ. dr. Liviu Bogdan CIUCĂ – Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi,
– Preşedintele Academiei de Ştiinţe Juridice din România
Prof. univ. dr. hab. Alina Felicia ROMAN – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
– Conf. univ. dr. Marius Lucian TOMESCU – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
Premiul Caius Iacob – a fost acordat lui Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici.
PRIM – AMBASADOR EXTRAORDINAR: SC Aptiv TECHNOLOGY SERVICES&SOLUTIONS SRL
La Aptiv, nu vedem doar lumea altfel; lucrăm pentru a schimba realitatea. Aceasta înseamnă dezvoltarea tehnologiei care rescrie regulile a ceea ce este posibil cu scopul de a face transportul mai sigur, mai ecologic şi mai conectat. Astăzi suntem peste 180.000 de oameni la nivel global, localizaţi în 46 de ţări şi uniţi de o singură misiune. Suntem unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologie pentru vehicule, iar clienţii noştri includ cei mai mari 25 de producători de echipamente originale auto („OEM”) din lume. Pascal Ballonad – Director societate comercială.
Comisia de jurizare:
Preşedinte: dr. hab. Andrei KOZMA – MMD, MDrHC, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale şi a Academiei oamenilor
de Ştiinţă din România
Membri:
– Prof. univ. dr. ing. Alexandru POPA – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
– Prof. univ. dr. ing. Ioan RADU – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
– Prof. univ. dr. ing. hab. Valentina Emilia BĂLAŞ – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
– Conf. univ. dr. Dan Ovidiu GLĂVAN – Universitatea Aurel Vlaicu din Arad