24 milioane de lei.Atât sunt necesari pentru a reloca Ambulatoriul în clădirea fostei Bănci Agricole. Contractul de execuție a lucrărilor de relocare a Ambulatoriului a fost semnat joi, 13 aprilie, în prezența Ministrului dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin CNI.
„Proiectul vizează reabilitarea și dotarea unei clădiri în vederea creșterii calității serviciilor medicale și a gradului de accesibilitate a populației deservite la standardele impuse de normele europene. Clădirea de pe str. Bobâlna, nr. 23-25. va suferi intervenții privind consolidarea elementelor și ansamblului structural (inclusiv șarpanta și sistemul de hidro- izolație, respectiv termoizolație a acoperișului de tip terasă), desfaceri și recompartimentări interioare sau lucrări reabilitare termică. De asemenea se va interveni în cazul instalațiilor de încălzire, climatizare și ventilare, electrice și sanitare și se va monta un sistem de automatizare și control”, este precizat într-un comunicat de presă transmis de asistentul Ministerului Dezvoltării.
„Date fiind dimensiunile clădirii fostei Bănci Agricole, prin reabilitare, dotare si recompartimentare, se lărgeşte gama serviciilor medicale şi se ridică nivelul calitativ al acestora, se descongestionează activitatea în camera de gardă şi se reduce numărul de internări, multe din cazurile internate putând fi rezolvate în Ambulator”, a anunțat primarul Ioan Todoca la începutul anului 2020, imediat după ce a primit documentația pentru autorizarea lucrărilor de intervenții la obiectivul „Creșterea accesibilității serviciilor medicale ambulatorii din orașul Aleșd”.
Clădirea care va găzdui ambulatoriul e situată chiar în centrul Aleșdului, a început să fie construită în urmă cu mai bine de un sfert de secol și trebuia să adăpostească Banca Agricolă. Având apoi în vedere faptul că banca nu a vrut să continue investiția, s-a încercat cedarea imobilului către Ministerul Justiției, pentru a folosi drept sediu al Judecătoriei Aleșd, care își desfășoară activitatea într-un spațiu nu tocmai corespunzător. Demersul a eșuat, așa că după mai multe încercări, clădirea, care e acum o ruină, va deveni ambulatoriu.
Clădirea va fi accesibilă inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, fiind prevăzută montarea unui lift mobil.
Noile funcțiuni ale clădirii destinate Ambulatoriului Spitalului Orășenesc din Aleșd vor fi: zona de radiologie prevăzută cu computer tomograf, aparat de radiologie și mamograf, compartiment de recuperare, medicină fizică și balneologie, laborator de analize medicale, cabinete de medicină internă, pediatrie, ginecologie, chirurgie, neurologie, psihologie, oftalmologie, psihiatrie, diabet, endocrinologie, cardiologie și ORL.
Prin proiect, pe lângă relocarea echipamentelor medicale din actualul Ambulatoriu, este prevăzută și dotarea cu echipamente precum ecografe pentru medicină internă, pediatrie, obstetrică-ginecologie și cardiologie, mamograf digital, aparat de radiologie digital, computer tomograf, defibrilator, electrocardiograf, paturi de consultație, microscop etc.
Ministerul Dezvoltării asigură finanțarea necesară, în valoare de 24 milioane de lei.