Sunt audieri, joi dimineața, la sediul serviciului teritorial Oradea al DNA. Potrivit unor surse BihorJust, procurorii vor să afle detalii în legătură cu concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli din Bihor, desfășurat în toamna lui 2021. În cazul acestuia sunt verificate posibile suspiciuni de fraudă, după ce una dintre candidate, profesoara Gheorghina Bîrlădeanu, a acuzat atribuirea unei note pe care o consideră nereală unui alt dascăl, Sorin Ioan Cuc. Acesta s-a înscris la examen pentru funcția de director al Școlii ”Avram Iancu”, aceeași pentru care a concurat profesoara Bîrlădeanu.
La audieri au fost chemați profesorul Sorin Ioan Cuc, cel care a fost desemnat, în urma concursului, director al școlii gimnaziale ”Avram Iancu” din Oradea, și directoarea Casei Corpului Didactic Bihor și președinta comisiei de evaluare de la concursul pentru directori, Mioara Țigan.
ACTUALIZARE. La ieșirea din sediul DNA Oradea, avocata Mioarei Țigan a declarat că aceasta este acuzată de abuz în serviciu, fals în înscrisuri materiale și uz de fals.
”Este o atitudine disperată a doamnei Bîrlădeanu de a deveni directorul unei școli, în condițiile în care doamna Bîrlădeanu nu este competentă, din câte se pare, nici măcar să întocmească un tabel în Excel și nici să transmită un mail. Această atitudine disperată a doamnei Bîrlădeanu de a redeveni director de școală se va demonstra că este una nereușită. Clienta mea nu se face vinovată de niciuna dintre acuzele aduse acesteia”, a declarat Simona Pașcu, avocata Mioarei Țigan.
La ieșirea din sediul DNA Oradea, atât Sorin Ioan Cuc, cât și avocatul acestuia, au refuzat să dea declarații.
”Sunt multe probe, înregistrări, expertize ș.a.m.d. A fost o chestiune premeditată, se vede că a fost organizată înainte să înceapă concursul și nu după. Sunt persoane care s-au implicat activ în corectarea lucrării, care nu aveau ce să caute acolo. Persoane care, în mod întâmplător, l-au lăsat pe candidatul respectiv la final și au ținut să fie prezente la evaluarea lucrărilor și, ca totul să fie clar, s-au și filmat ca să nu existe dubii. E o fraudă ca în filme, ceva chiar senzațional”, a declarat avocatul Răzvan Doseanu, cel care o reprezintă pe profesoara Gheorghina Bîrlădeanu.
În jurul orei 11:00, atât Mioara Țigan, cât și Sorin Ioan Cuc au ajuns la DNA Oradea, însoțiți de avocați. Au precizat că nu știu pentru ce au fost chemați.
Reamintim că fosta directoare a școlii ”Avram Iancu” din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu, a depus o plângere penală la DNA în care cere procurorilor să facă verificări după ce nota contracandidatului său la conducerea școlii, Sorin Ioan Cuc, a fost majorată, după contestații, de la 5,60 la 7. Adică exact cât acesta avea nevoie pentru a merge în următoarea etapă, cea a interviului. ”Practic, s-a stabilit că 7 răspunsuri la întrebări ar fi fost corectate inițial greșit de comisia de evaluare”, declara, pentru BihorJust, profesoara Bîrlădeanu.
Ulterior, la interviu, profesorul Cuc a primit o notă mai mare decât Gheorghina Bîrlădeanu, astfel că a fost numit la conducerea școlii ”Avram Iancu”.
Procurorilor DNA Oradea li s-a solicitat atunci să facă cercetări pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu și înșelăciune prin mijloace frauduloase.
În replică la acuze, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Bihor, Horea Abrudan, susținea că ”trebuie să fii naiv să crezi că cineva poate modifica o notă sau o lucrare, în condițiile în care pe lucrarea propriu-zisă semnează vreo 7 sau 8 persoane, în afara candidatului. O grilă de genul acesta nu este evaluată pe un borderou separat, ci direct pe lucrare, se consemnează punctajul. (…) Dacă cineva crede că poți să modifici o lucrare într-un fel când ai atâția oameni acolo, e de domeniul fantasticului. Dacă s-a greșit punctajul, înseamnă că s-a greșit la evaluare. Numai cine nu muncește, nu greșește.”
Comments 1