„Stop descărcării câinilor vagabonzi aduşi din satele învecinate în Beiuş!… Din cauza câinilor vagabonzi care se încăierau în zona Poliţiei spre Policlinică s-au izbit de mine şi m-au dat la pământ cu cumpărături cu tot. M-am lovit la mâna stângă, mă doare umărul şi încheietura de la mână, m-am lovit la genunchiul stâng şi mi-a fost afectată şi coloana şi mai ales coccisul pe care am căzut. Rușine celor care vin cu câinii de pe sate şi îi debarcă în Beiuş. Propun ca fiecare sat, fiecare comună să plătească o sumă de bani Primăriei Beiuş pentru a face ceva cu câinii care mereu sunt descărcaţi din maşini în Beiuş. Aceasta este o practică veche şi ar trebui stopată! De asemenea, tot câinii vagabonzi atacă gunoiul menajer împrăştiindu-l pe şosea”, scria doamna S.V. pe un grup destinat beiuşenilor despre pericolul care îi paște pe localnici în interacțiunea cu grupurile de cîini vagabonzi din oraș.
Pe fondul discuții aprinse din spațiul public despre <câinii criminali care au ucis un om la marginea capitalei țării>, consilierul USR Emil Popa desfiinșează maniera în care e gestionată problema câinilor fără străpâni la Beiuș. < Trist! Foarte trist și tragic. Chiar dacă toată vina e aruncată pe patrupede, bineînțeles că, în secolul XXI, nu este strict vina lor pentru că nu mai suntem în evul mediu. Asta chiar dacă din acest punct de vedere cei ajunși vremelnic să conducă orașele și satele noastre parcă se străduie să ne țină acolo și nu sunt dispuși să aplice legea, bazându-se pe noroc. Că poate nu se va întâmpla o tragedie pe tarlaua lor și ca atare nu e musai să ia măsurile legale, cam nepopulare…>, spune Emil Popa. Conform acestuia, la Beiuș, ultimul caz mai grav a fost în 2017 când o poștăriță era să fie sfâșiată de câini. <Am răsuflat ușurați, dar n-am învățat nimic din asta. Doar ne prefacem că rezolvăm problema. Știm că (și) la Beiuș de mulți ani se tot discută despre nevoia găsirii unei soluții la câinii care circulă liber prin oraș. Singura rezolvare miraculoasă a fost aleasă cea venită de la atoateștiutorul guru Bolojan. Una proastă însă! El s-a gândit cu mintea lui de specialist în toate că face niște colectoare de câini în 4 orașe, în Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta unde să-i strângă ca să-i ducă apoi la abatorul din Oradea, Adăpostul Grivei, Auschwitzul câinilor. Pe bani frumoși, evident. Busines adică, nu soluție reală!>, atacă consilierul USR. Emil Popa explică mecanismul prin care s-a mimat doar gestionarea problemei câinilor. <Mai exact fiecare din cele 4 orașe au primit niște bacșiș de la Consiliul Județean Bihor, aka Bolojan, să facă 4 țarcuri care să colecteze ”marfa” din zona lor contra cost, adică 650 de lei/câine capturat. Bani care se împart astfel: 150 la nivel local (la ADP care îi prinde și îi și transportă la Oradea) + 500 lei la Oradea, la boier. Acolo unde ajung în final câinii ca să fie înfometați și eutanasiați (e dovedită asta deja prin închiderea lagărului în 11 noiembrie 2022 pentru aducerea în legalitate, după un alt scandal similar din 2013). Părea o soluție salvatoare pentru cine nu înțelege că totul e doar o altă afacere de partid și că soluția este cu totul alta dacă vrem cu adevărat să nu mai avem câini liberi sau vagabonzi pe străzi>, sus’ine consilierul USR Beiuș.
Emil Popa explică cum apar patrupedele pe străzi și care e mecanismul a ceea ce consider a fi o afacere. <Cu toții știm că acești câini nu cad din copaci în stradă. Ei se înmulțesc pentru că posesorii lor nu îi sterilizează așa cum prevede legea, cu excepțiile de rigoare. Puii lor sunt apoi fie vânduți ilegal, fie aruncați. Mulți pui și adulți ajung în stradă pentru că oamenii nu-i țin în curte, așa cum prevede legea, sau pentru că pur și simplu îi abandonează pe unde apucă după ce s-au plictisit de ei odraslele lor sau sunt prea bătrâni să-i mai considere a fi de folos. Astfel au creat o nișă pentru afaceriști care au știut să speculeze situația și să se bucure că pe bani buni îi iau din stradă și scapă definitiv de ei cu un efort minim, știind că vin alții și alții la rând. O sursă nesfârșită și facilă de câștig. Pentru oameni fără niciun suflet! Veți spune că bine fac că îi capturează, ca să nu (mai) producă victime. Corect, doar că problema rămâne mereu la fel. Locul lor va fi mereu și mereu luat de alți câini abandonați. Pentru că rareori se lucrează la sursa problemei. Adică la faptul că nu se sterilizează și microcipează toți câinii și nu se aplică amenzi usturătoare celor care îi abandonează. Este singura soluție care ar putea face ca să nu mai avem câini pe străzi și să nu ne mai fie teamă să mergem oriunde și oricând ne dorim pe domeniul public>. Consilierul USR spune că în 2022, chiar de la începutul anului, a insistat pentru sterilizarea și microciparea câinilor cu sau fără stăpân și chiar au fost alocați bani în bugetul local pentru asta. <Doar că tot anul nu s-a făcut nimic! Absolut nimic în direcția prevenției, nicio campanie de sterilizare și microcipare, nici măcar una de informare despre obligația legală pe care o au posesorii de câini cu toate că mereu și mereu am reamintit de această necesitate. Și nu s-a făcut pentru că Bolojan a vrut altceva și nu se iese din ordinul lui. A vrut doar să hingherească și să pompăm bani la Grivei, în Oradea, din tot județul. Să ne bucurăm și să-i mulțumim Celui de sus că tragedia de la București n-a fost și la noi. Pentru că marele guru nu știu pe unde va scoate cămașa>, e avertismentul lansat de consilierul USR Beiuș. Recent, șeful ADP Beiuș, entitatea care gestionează și câinii fără stăpân, a demisionat. Societatea a dat însă anunț că angajează prinzător de câini.