Proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averilor obținute ilicit a trecut, cu votul unanim a 261 de parlamentari, de Camera Deputaților, care este for decizional. Noua reglementare care modifică şi completează unele acte normative din domeniul penal în vederea transmiterii unor directive ale Uniunii Europene arată că, în cazul în care o persoană este condamnată la cel puțin 4 ani de închisoare și nu își poate justifica averea, instanța poate decide confiscarea. Documentul a fost trimis la Președinție, pentru promulgare.
Ce prevede confiscarea specială:
· Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112 din Codul Penal (cele folosite la comiterea unei infracțiuni, pentru a asigura scăparea făptuitorului, date pentru comiterea unei infracțiuni sau interzise de legea penală), când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.
· Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.
Cum poate fi contestată măsura confiscării extinse a averii:
· Împotriva hotărârii prin care instanţa de apel dispune măsura de siguranţă a confiscării speciale ori a confiscării extinse direct în apel, inculpatul, procurorul sau persoanele ale căror drepturi sau interese legitime pot fi afectate pot face contestaţie numai în ceea ce priveşte această măsură de siguranţă.
· Procurorul poate face contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare, iar inculpatul în termen de 48 de ore de la comunicare.
· In cazul persoanelor ale căror drepturi sau interese legitime pot fi afectate, termenul de 48 de ore curge de la data la care acestea au aflat despre hotărârea prevăzută de alin.(l).
· Contestaţia este suspensivă de executare. Contestaţia se soluţionează în termen de 5 zile de la înregistrare, în şedinţă publică, cu participarea procurorului şi cu citarea inculpatului şi a părţilor interesate. Prevederile art.4251 se aplică în mod corespunzător. 24. (5) Contestaţia împotriva hotărârii prevăzute la alin.(l), pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în apel, se soluţionează de completul de 5 judecători.
DOCUMENT: Raportul asupra Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transpunerii unor directive ale Uniunii Europene: