România este situată pe locul II în lume în ceea ce privește numărul de utilizatori ai cardurilor Revolut, explicația fiind un mit: Administraţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu poate urmări banii. Realitatea, însă, este cu totul alta.
Lucian Heiuș, președintele ANAF, a declarat că tranzacțiile făcute cu cardurile Revolut sunt la fel de bine monitorizate precum tranzacțiile efectuate cu cardurile emise de diferite alte unități bancare tradiționale.
„Revolut este o bancă și trebuie să se supună regulilor bancare”, a spus Lucian Heiuș, citat de luju.ro. „Orice informație pe care o solicităm ne este pusă la dispoziție. Este o legendă care spune că, dacă ai banii pe carduri emise de Revolut, nu poți să fii urmărit de către ANAF sau că ele nu intră în sistemul general de plăți. Cardurile pot fi monitorizare atunci când există riscul de fraudă sau evaziune fiscală. Colaborăm foarte bine cu Revolut Bank. Nu avem nicio problemă pe schimbul de informație cu această companie”, a mai precizat președintele ANAF.
Revolut s-a lansat pe 1 iulie 2015, sediul central fiind în Londra, și este condusă de Nikolay Storonsky (CEO) și Vladyslav Yatsenko (CTO). La început, aplicația facilita transferul rapid de fonduri pe bază de numere de telefon şi părea a fi în afara sistemului bancar tradițional. În 2018, însă, Revolut a făcut eforturi să devină o bancă tradițională, nu doar să ofere servicii bancare. În acel context, a primit licență bancară din Lituania. Nu a durat mult până când toți utilizatorii Revolut au fost forțați să migreze la banca Revolut iar cei care au refuzat au avut ca alternativă închiderea contului.