Un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție a hotărât achitarea avocatului Florin Ivanovici, din Baroul Suceava, care a fost trimis în judecată de către DNA sub acuzația de abuz în serviciu. În decizia pronunțată luni, 25 ianuarie, instanța a invocat prevederile articolului 16, aliniatul 1, litera c din Codul de Procedură Penal – ”nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”. În același dosar au fost achitați și administratorul unei firme și al unei case de insolvență, în timp ce fostul senator Ilie Niță a fost condamnat la 8 ani și 5 luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală.
Potrivit informațiilor oficiale ale DNA, avocatul Florin Ivanovici a fost trimis în judecată în calitate de reprezentant legal al Casei de Insolvență Bucovina IPURL. Faptele de care este acuzat s-ar fi petrecut în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017.
Procurorii anticorupție l-au acuzat pe Ivanovici că, deși a preluat administrarea unei firme controlată de fostul senator Ilie Niță, la început vicepreședinte al CJ Suceava, nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de lege. Mai precis, Florin Ivanovici ”nu a condus întreaga activitate a societății comerciale respective, a tergiversat procedura de insolvență pe o perioadă de peste 4 ani, în condițiile în care activul societății se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncționale, procedura nefiind încheiată până la momentul la care judecătorul sindic a dispus înlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar”.
În plus, afirmau anchetatorii, avocatul sucevean nu și-ar fi precizat pozitia de a menține și executa sau de a denunța un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă și o unitate administrativ teritorială, despre existența căruia avea cunotință.
”Acționând în aceasta maniera, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activității comerciale de către inculpatul Niță Ilie, în numele acelei societăți, perioada în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 871.518 lei, neevidențiate și nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material în același cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obținute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor”, se arăta în comunicatul DNA.
După aproape 3 ani de la trimiterea în judecată, Curtea Supremă a decis:
”În baza art. 396 alin.5 din Codul de procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit.c din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Ivanovici Florin pentru infracțiunea de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin.1 din Codul penal raportat la art.13/2 din Legea nr.78/2000.
În baza art. 396 alin.5 din Codul de procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit. a din Codul de procedură penală, achită pe inculpata Casa de Insolvență Bucovina IPURL pentru complicitate la infracțtiunea de abuz in serviciu, prev. de art.48 alin.1 din Codul penal raportat la art.297 alin.1 din Codul penal raportat la art.13/2 din Legea nr.78/2000.”
În schimb, fostul parlamentar Ilie Niță a fost condamnat la 8 ani și 5 luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția și fals în înscrisuri sub semnatura privată. Soția lui, Niculina Niță, a fost condamnată la 6.000 de lei amendă penală pentru fals in declaratii, în timp ce firma Teona Build SRL – la 18.000 de lei amendă penală pentru evaziune fiscală.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la la completul de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casați și Justiție.