Un avocat din Baroul Botoșani a fost amenințat cu moartea, în sala de judecată, de către un bărbat împotriva căruia clienta sa ceruse un ordin de protecție. ”Îi fac eu felul”, s-ar fi exprimat agresorul la adresa avocatului, fiind agitat mai ales în timpul audierii unei martore. Agresorul a fost găsit vinovat de ultraj judiciar și a fost condamnat de Judecătoria Botoșani la un an de închisoare cu suspendare. În plus, a fost obligat să plătească daune morale de 3.000 de lei.
Incidentul s-a petrecut în septembrie 2019, în timpul unei ședințe a Judecătoriei Botoșani. Bărbatul, care figura ca pârât într-un proces în care fosta sa concubină solicita un ordin de protecție împotriva lui pentru comportamentul său violent, a fost agitat pe durata întregii ședințe. În timpul audierii unei martore, a intervenit și i s-a adresat pe un ton ridicat, agresiv, avocatului reclamantei.
I-a transmis acestuia că știe din ce localitate este și că o să-i ia gâtul: ”I-a adresat (avocatului – n.n.), în mod direct, pe un ton ridicat, ameninţări cu acte de violenţă şi cu moartea, spunându-i «(…)o să îi tai gâtul», respectiv «îi fac eu felul».” Președintele completului a intervenit și a reușit să-l calmeze pe agresor, dar, după încheierea ședinței de judecată, acesta l-a abordat pe avocat pe holul instanței și l-a amenințat din nou.
Incidentul a fost relatat și de avocata din oficiu a agresorului, care a auzit amenințările. ”Martora consideră că reacţia numitului (agresorului – n.n.) a fost generată de faptul că persoana vătămată i-a acordat asistenţă juridică (reclamantei – n.n.) respectiv a fost deranjat de intervenţiile (avocatului – n.n.) pe parcursul audierilor”, se arată în sentința Judecătoriei Botoșani, publicată pe portalul Rejust.
Recunoaștere doar în fața instanței
Acuzat de ultraj judiciar, bărbatul a refuzat să facă declarații în fața polițiștilor, susținând că o va face doar în fața instanței. A plecat însă la muncă în Franța și o perioadă nu a putut fi contactat. Până și pe femeia cu care locuia o suna de pe un telefon cu număr ascuns.
Ulterior, a depus un act la instanță prin care își recunoștea fapta.
”Prin fapta sa, inculpatul, în principal, a creat o stare de pericol la adresa înfăptuirii justiției, dat fiind că avocatul participă în mod direct la înfăptuirea actului de justiție. Existența însăși a profesiei de avocat într-o țară garantează existența unui stat de drept în acea țară. În egală măsură, avocații și asociațiile profesionale de avocați joacă un rol fundamental în apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, inclusiv dreptul de acces la o justiție echitabilă și eficientă. Pe de altă parte, acțiunea inculpatului a pus în pericol libertatea psihică a persoanei vătămate, fapt de neconceput într-o societate”, a remarcat instanța.
Drept urmare, agresorul a fost condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare și plata a 3.000 de lei daune morale. Sentința a fost atacată cu apel pe 16 decembrie, de către inculpat.