Un avocat din Baroul Argeș a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, după ce a fost judecat pentru trafic de influență. El a fost denunțat de un inculpat căruia i-ar fi cerut 2.000 de euro, promițându-i ca va interveni pe lângă magistrați ai Curții de Apel Pitești ca să îi obțină o condamnare cu suspendare. Condamnarea aplicată avocatului Ionel Ilie a devenit definitivă în luna septembrie a acestui an, în urma unei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Mesaje în miez de noapte
Denunțătorul este un bărbat care în septembrie, 2019, a fost condamnat de Judecătoria Pitești la 2 ani și 5 luni de închisoare cu executare pentru act sexual cu un minor. Pentru a-i obține o soluție favorabilă în apel, avocatul Ionel Ilie i-ar fi cerut clientului 2.000 de euro.
”În noaptea de 30.09.2019/01.10.2019, în jurul orelor 1:00, în cadrul discuțiilor purtate prin convorbiri telefonice, mesaje scrise în cadrul aplicației WhatsApp și mesaje de tip SMS, i-a pretins în mod direct martorului (…) suma de 2.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra membrilor completului de judecată din cadrul Curții de Apel Pitești care judeca apelul în dosarul penal nr. (…), promițându-i acestuia că îi va determina pe membrii completului de judecată să pronunțe o soluție favorabilă, de condamnare cu suspendare”, au reținut judecătorii Curții de Apel în hotărârea de condamnare a avocatului, publicată pe portalul Rejust.
”În același context, în ziua de 01.10.2019, în jurul orelor 19:00, inculpatul ar fi primit de la cumpărătorul de influență suma de 5.000 lei, ca parte din suma de 2.000 euro pretinsă anterior”, transmiteau procurorii DNA la momentul trimiterii în judecată a avocatului.
”Conștientizarea de către inculpat a caracterului infracțional al pretinderii sumei de bani rezultă și din modul cum acesta îi atrage atenția (martorului – n.n.) prin mesajul scris în aplicația WhatsApp și anume: «Ai grijă că telefonul îți este ascultat. Dar convorbirea cu avocatul nu poate fi folosită ca mijloc de Probațiune. Este protejată de lege»”, arăta Curtea de Apel Pitești.
În fața instanței, avocatul a susținut că banii i-au fost daţi de denunţător spre păstrare, întrucât acesta din urmă, fiind jucător împătimit de barbut, s-a gândit că i-ar putea pierde la joc. În plus, Ionel Ilie a cerut expertizarea înregistrărilor convorbirilor dintre el și clientul său, dar instanța a stabilit că acestea nu au fost modificate și că au fost obținute în baza unui mandat emis de un judecător.
Apel pierdut, denunț la DNA
La câteva zile după ce avocatul ar fi primit banii, polițiștii din Găești s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență: ”Aceste aspecte au rezultat din discuțiile telefonice ale numitului (martorul denunțător – n.n.), interceptate în dosarul penal cu numărul (…) al Parchetului de pe lângă Judecătoria Găești.”
Dosarul a ajuns apoi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești, iar mai apoi la DNA Pitești. ”La data de 22.11.2019, cu ocazia audierii în calitate de martor (…), numitul (…) a sesizat organelor de urmărire penală (denunț implicit) faptul că după ce a avut discuțiile telefonice cu avocatul (Ionel Ilie – n.n.), în ziua următoare, a mers la cabinetul avocatului și i-a oferit acestuia suma de 5.000 lei, ca parte din suma de 2.000 euro solicitată anterior de avocat, iar avocatul a primit suma respectivă și a pus-o într-un plic”, au consemnat procurorii.
Denunțul a venit după ce bărbatul a pierdut apelul și a ajuns în închisoare.
În primă instanță, în 2021, Curtea de Apel Pitești l-a condamnat pe avocatul Ionel Ilie pentru trafic de influență la doi ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de doi ani.
Anul acesta, pe 23 septembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final în acest caz, iar avocatul a rămas cu pedeapsa dictată de instanța de fond.