În data de 11 aprilie 2025, instanța a pronunțat o hotărâre prin care avocatul Alexandru Păun, membru al Consiliului Baroului București și responsabil de coordonarea Departamentului pentru politici profesionale, contencios și disciplină, a fost sancționat cu o pedeapsă de trei ani de închisoare, aplicată sub forma suspendării executării, pentru implicarea sa în săvârșirea unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.
În aceeași cauză, judecătorul Octavian Grozav a dispus o sancțiune identică și pentru executorul judecătoresc Anton Casagranda-Stană , care fusese trimis în fața instanței de către Direcția Națională Anticorupție sub acuzația principală de abuz în serviciu. În ceea ce privește acuzația de spălare a banilor formulată împotriva lui Păun, instanța a decis achitarea acestuia, constatând că aspectele reținute în actul de sesizare nu întrunesc elementele unei infracțiuni conform legislației penale în vigoare.
În rechizitoriul emis la data de 9 iunie 2022, procurorul Florin Dumitrescu, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, a susținut că executorul judecătoresc ar fi generat un prejudiciu estimat la aproape 4 milioane de lei — mai exact, peste 3,93 milioane — în dauna unor persoane care aveau dreptul legal de a primi compensații financiare din partea statului, în legătură cu un teren confiscat abuziv de regimul comunist.
Potrivit procurorilor Anton Casagranda ar fi efectuat două transferuri bancare către contul lui Alexandru Păun, însumând aproximativ 3,93 milioane de lei, sumele fiind disimulate sub justificările de „onorariu avocațial” și „dobânzi aferente”. După primirea fondurilor, Păun ar fi direcționat banii către mama sa, iar ulterior ar fi realizat mai multe plăți și transferuri către diverse entități și persoane fizice.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
CASAGRANDA – STANA ANTON, la data faptei executor judecătoresc, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu producerea de consecințe deosebit de grave, AVOCAT în cadrul Baroului București (n.r. Alexandru Păun), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
-complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
-spălarea banilor, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2017 – 2018, inculpatul Casagranda-Stana Anton, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale în contextul desfășurării a două proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de 3.935.425 lei unor persoane îndreptățite să primească despăgubiri din partea Statului Român. Despăgubirile vizau un teren de aproximativ 1,5 ha din centrul municipiului Galați, care fusese expropriat ilegal de către regimul comunist. Concret, în contextul menționat mai sus, din totalul despăgubirilor primite de creditori (19.469.214 lei), inculpatul Casagranda-Stana Anton ar fi transferat în mod nelegal în contul personal al avocatului sumele de:
- 3.020.615 lei, reprezentând „onorariu avocat”, în condițiile în care acesta din urmă nu a avut nicio calitate în raportul execuțional,
- 914.810 lei, cu titlu de “dobânzi datorate”, în condițiile în care creditorii încă nu încasaseră de la stat dobânzile solicitate, prin urmare nu aveau ce sume de bani să achite avocatului.
În perioada 18.07.2017 – 17.07.2018, pentru a disimula proveniența banilor primiți în modalitatea de mai sus, avocatul i-a transferat într-un cont deschis pe numele mamei sale. Ulterior, inculpatul a făcut din acest cont mai multe plăți și transferuri către diverse persoane fizice și juridice.”