Precizări BihorJust: În această perioadă, când costurile tot mai mari ale energiei electrice și gazului îi fac pe români să caute modalități de economisire, pentru a face față facturilor tot mai mari, este pusă tot mai mult în discuție problema repartitoarelor pentru căldură. Acestea își au susținătorii și oponenții lor, fiecare aducând argumentele pe care le consideră necesare în susținerea opiniilor lor. Avocatul Darius Marcu, din cadrul Baroului Mehedinți, este unul dintre specialiștii în domeniul juridic care a studiat cu atenție situația repartitoarelor de căldură, pe care o numește ”înșelăciune legalizată”. În acest articol realizat pentru BihorJust, avocatul Darius Marcu își susține opinia printr-o analiză făcută ”cu legea în mână”. În prima parte a materialului, pe care o publicăm azi, autorul trece în revistă normele europene în domeniu, pentru ca în a doua parte, pe care o vom publica duminică, să aflați care sunt deficiente legislative și tehnice în România.
Material realizat de avocat Darius Marcu, Baroul Mehedinți
La data de 30.09.2022 a intrat în vigoare O.U.G. nr. 130/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, lege care a prelungit, repetat, termenul de montare a contoarelor individuale a repartitoarelor pentru căldură.
Motivul acestei prelungiri repetate este simplu: opoziția categorică a majorității populației față de montarea repartitoarelor. Sistemul actual de repartizare a costurilor de încălzire este o gravă eroare tehnică și economică. Sistemul are numeroase deficiențe: paralelismul instituțional și de reglementare, erori grave de calcul al consumului de căldură, disconfort termic, igrasie, mucegai. Inclusiv rețelele de distribuție sunt afectate.
Cea mai periculoasă formă de înșelăciune este cea legalizată, promovată prin acte normative. Din păcate, atât autoritățile naționale, cât și cele europene promovează o înșelăciune, o variantă simplistă, demagogică, ruptă de realitatea științifică.
Repartitorul nu este mijloc de măsurare conform Directivei 2004/22/CE, nu este avizat metrologic şi nici nu măsoară consumul de căldură, ci înregistrează temperaturi. Standardul 834 privind repartitoarele menționează în titlu “pentru determinarea consumului radiatoarelor”. A determina înseamnă a calcula, a deduce pe baza unor date. A măsura înseamnă a determina cu instrumente sau cu aparate de măsură, etaloane etc., valoarea unei mărimi.
Atât Directiva 2012/27/UE și Directiva (UE) 2018/2002, cât și Legea nr. 121/2014 conțin prevederi privind obligativitatea contorizării, rezultat al lobby-ului firmelor producătoare de repartitoare. Economia de energie prin contorizare nu înseamnă eficiență energetică. Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, art. 194, al. 1, lit. c prevede 2 noțiuni distincte: eficienţa energetică şi economia de energie. Eficienţa energetică implică economia de energie, viceversa nu e neapărat valabilă.
Documentele de lucru ale serviciilor Comisiei Europene privind directiva eficienței energetice, SEC(2011) 277, pg. 7, și SEC(2011) 779 final, pg. 5, confirmă diferența dintre eficiența energetică şi economia de energie:
„Eficiența energetică versus economii de energie
Chiar dacă termenii „Eficiență energetică” și „economiile de energie” sunt adesea folosiți alternativ (inclusiv în această evaluare a impactului), există o diferență semnificativă între cele două.
”Eficienta energetică” înseamnă că vom folosi mai puține intrări de energie menținând în același timp un nivel echivalent de activitate economică sau serviciu.
„Economia de energie” este o scădere absolută a consumului de energie și se poate face prin creșterea eficienței energetice, modificări de comportament sau chiar scăderea activității economice.
Exemple de economii FĂRĂ îmbunătățirea eficienței sunt încălzirea unei camere mai puțin în timpul iernii, !!…”
Limitarea măsurilor de eficență energetică doar la contorizarea hei-rupistă, fără o diferențiere pe baza specificului tehnico-economic al țărilor membre UE, este o gravă eroare.
Directiva 2012/27/UE, Preambul (32) prevede că impactul dispozițiilor privind contorizarea și facturarea din Directiva 2006/32/CE a fost unul limitat. În multe părți ale Uniunii, în ceea ce privește încălzirea spațiului în clădirile cu mai multe apartamente, au existat numeroase plângeri din partea cetățenilor.
Cu toate acestea, în loc să analizeze și să elimine cauzele reale ale numeroaselor plângeri ale cetățenilor, autoritățile UE, conectate la lobby-ul firmelor producătoare și prestatoare de servicii, au preferat să le ascundă.
Plângerile vizează facturi mai mari la încălzire decât înainte de montarea repartitoarelor, disconfort termic, chiar igrasie, mucegai. Cauzele reale ale plângerilor sunt: lipsa reglării automate a instalației de încălzire, lipsa unor factori de corecție a facturilor, privind transferurile de căldură dinspre apartamente încălzite și cele reci, temperatura presetată de deschidere automată a robinetelor termostatate, prea mică.
Mai mult, autoritățile au deturnat numeroasele plângeri în favoarea firmelor vinovate din domeniu, prin promovarea contorizării inteligente, ca falsă soluție la rezolvarea cauzelor plângerilor. Contoarele inteligente nu rezolvă nici pe departe cauzele plângerilor, ci doar constituie un pretext de ”pompare” a unor sume mari de bani în conturile unor firme producătoare, prin obligativitatea montării lor.
Argumentul invocat pentru utilitatea contoarelor inteligente este faptul că acestea transmit informații actualizate despre despre consumul de energie pentru a permite consumatorilor să își regleze propriul consum de energie. Acestea sunt mai mult speculații. În special în țările mai sărace, oamenii își limitează voluntar consumul, prin închiderea robinetelor caloriferelor, din cauza veniturilor reduse.
Directiva 2012/27/UE promovează ideea falsă că consumatorii își pot regla singuri consumul, prin robinete cu termostat pentru corpuri de încălzire, în lipsa reglării automate a instalației interioare, pe părțile comune (Preambul, par. 28, 30, 32).
Închiderea robinetelor cu termostat dezechilibrează hidraulic (dereglează) funcționarea întregii instalații de încălzire a clădirii. Aceasta înseamnă creșterea presiunii, debitului de agent termic în parțile deschise ale instalației, practic un surplus de agent termic, peste cel proiectat. O instalație dereglată hidraulic înseamnă ineficienţă energetică a sistemului de încălzire. Pentru a fi eficiente aceste robinete, este necesară echilibrarea hidraulică automată a sistemului de încălzire. Acestă echilibrare presupune montarea de dispozitive de reglare automată în subsolul blocului, la baza coloanelor de distribuție verticală, și la branșament, înainte de contorul central.
În proiectul Directivei 2012/27/UE, Anexa VI, la pct. 2.1, alin. final, și nota bibliografică 44, se face trimitere la Standardul EN 834 privind repartitoarele. Această trimitere a dispărut în forma finală a Directivei.
Standardul european EN 834-1994 privind repartitoarele prevedea, deja condiţia pentru utilizarea corectă, montarea acestor regulatoare de presiune automată, nu doar a robinetelor termostatate, pentru a se obţine debite ale agentului termic în concordanţă cu parametrii de proiectare. Scopul lor prevăzut este de a conduce la minimizarea ERORILOR repartizării.
Este foarte greu de crezut că autoritățile europene, nu știu de aceste condiții cumulative, care erau prevăzute de 20 de ani într-un standard european și se respectă în țările vestice. Costurile respectării condițiilor cumulative, importante pentru populația săracă din Europa de est, a determinat ascunderea acestor condiții cumulative.
Măsurarea consumului real, exact, prin simpla folosire a contoarelor de energie termică sau a repartitoarelor este o altă minciună.
Încălzirea indirectă prin transferul de căldură prin pereții dintre apartamente, în urma închiderii caloriferelor, nu poate fi înregistrată nici de contorul de energie termică, nici de repartitor. Repartitorul se referă doar la consumul radiatorului, nu la consumul total.
Problema este una importantă în special în Europa centrală și de est, unde majoritatea covârșitoare a fondului locativ este neizolată termic.
Art 8, al 1 din proiectul Directivei 2012/27/UE prevedea norme privind alocarea costurilor pentru încălzire care includ orientări privind factorii de corecție pentru a reflecta caracteristicile clădirilor, cum ar fi transferurile de energie termică între apartamente.”
Amendamentul 9 din Avizul Comitetului Regiunilor, la art. 8, al.1 din proiect, prevede în Expunerea de motive: statele membre trebuie să mențină o anumită flexibilitate la punerea în aplicare a propunerii, diferențele în ceea ce privește construcția clădirilor putând să afecteze utilizarea energiei termice de către utilizatorii finali.
Problema transferurilor de căldură între apartamente a dispărut în forma finală a directivei.
Totuși, Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene din 5.12.2019 în cauzele conexate C‑708/17 și C‑725/17 prevede că stabilirea unor cote de consum comune și în cazul proprietarilor care și-au închis caloriferele, justificate și de schimburile termice dintre spațiile încălzite și spațiile neîncălzite, nu constituie o furnizare nesolicitată de încălzire centralizată, în sensul articolului 27 din Directiva 2011/83.
În speță, a fost vorba de proprietarii a două apartamente din Bulgaria, unul având montate contoare de căldură, celălalt repartitoare de costuri, care și-au închis caloriferele, refuzând să plătească încălzirea comună.
Concluziile Avocatului General al CJUE, din 30 aprilie 2019 oferă mai multe detalii. Argumentația sa e similară cu cea a specialiștilor români care au efectuat studii pe acestă temă. Legea energiei din Bulgaria prevede că partea fixă a facturii variază în Bulgaria între 30 % și 70 %, în funcție de caracteristicile fiecărei clădiri și în special de izolarea acesteia, o soluție care ar trebui adoptată și în România.
Falsa ordine de prioritate în alegerea metodelor de “măsurare” a consumului
Ierarhia între repartitoare și metodele alternative de determinare nu este justificată.
“Pe plan mondial există şi alte metode de defalcare a consumurilor, de la aparatele care înregistrează temperatura din încăperi (independent de sistemul de încălzire), până la aparate care înregistrează poziţia aparatelor de reglare a temperaturii–termostatele-din fiecare încăpere.” – dr. ing Sorin Burchiu, Fac. de Instalații București, Rev. Tehnica instalatiilor nr. 5/2006, p.13
În Cehia se utilizează și un dispozitiv de determinare indirectă a consumului de căldură în blocuri, premiat cu medalia de aur la expoziția mondială de invenții Bruxelles Eureka 1997. Acesta este cel puțin la fel de precis ca repartitorul impus de Directiva 27/2012.
PRECIZARE: Formulările și ideile cuprinse în materialele publicate la rubrica ”Opinii” reprezintă strict poziția autorilor și nu angajează în niciun fel redacția BihorJust
CITIȚI de același autor: Avocatul orădeanului care a câștigat la CEDO după ce în țară nu a primit drept la îngrijitor, deși era grav bolnav și cu un picior amputat: ”remarc dezumanizarea unor judecători, lipsa totală de empatie, miserupismul crunt”
Eu monter repartitoare de caldura În Franta, sunt omologate, produse in Germania sau Elvetia (modelele mai noi), garantie la precizie timp de 10 ani dupa care se scimba repartitorul. Doar sa va spun ca aici la firma la care sunt se monteaza repartitoare de 30 de ani, sunt eficiente si oamenii sunt multumiti de ele. ine-nteles ca se calculeaza factorii de corectie, parterul si ultmul etaj av$and o reducere de 10%, camerele pe colt si cele pe nord la fel. 30% se plateste pentru conductele care trec prin apartament si pentru întretinerea centralei comune (taxa comuna) iar pe 70% fiecare plateste dupa cât consuma.
Se iau dimensiunie radiatorului, (exista o baza de date cu toate radiatoarele existente) lungime, latime, adâncime, numar de elementi, distanta intre axe a elementilor, tipuri de panouri, tiul de radiator, unde sunt dubii se ia poza direct în aplicatie si exista o ‘armata’ de functionari care doar calculeaza si se asigura ca datele au fost bine inregistrate.
La factorii de corectie se tine cont de pozitia apartamentului în bloc, camerele spre nord, tipul de unghuri, daca e izolat plafonul sau solul etc. E o stiinta precisa, functioneaza de cel putin 30 de ani în Franta, Germania, Elvetia. Eu am mii de poze cu caloriferele montate, asta e meseria mea, daca România e înca înzpoiata si oamenii prefera sa aiba ceva “colectiv”, nu veti putea controla niciodat pierderile.
Cum stiti daca vecinul lasa geamul deschis toata noaptea si caloriferul pe maxim, daca nu aveti repartitoare? Sau cum îl puteti motiva pe cel care tine 2 câini în apartament sa-si ai închida geamul? Sau cum aceti când un loctar mai smecer îsi monteaza calorifere de 3x mai mari decât vecinii?
Vedeti ce fara logica e articolul si “studiul” dvs? E pur comunist, fiecare sa plateasca dupa metru patrat si gata. Indiferent daca radiatoarele au 50 de ani, ruginite, înfundate…
Maturizati-va !
Da, nu cred ca România e pregatita sa gestioneze repartitoarele de caldura, nici nu aveti firme serioase care se ocupa cu asa ceva. Dar e necesar.
Bună ziua!
Am avut 10 ani aceste repartitoare. Concluzia după zece ani?
– am plătit foarte mult
– căldura nu am avut
– am făcut mucegai la ferestre (vecinii închideau caloriferele)
– este o adevărată hoție, trebuie să plătesc unei firme să citească și aceasta perceapă taxă de calcul?
De 6 ani am revenit, concluzie:
– am avut căldură în casă
– am plătit la jumătate sau chiar mai puțin din cât plăteam
– nu am mai făcut mucegai la ferestre
Noi suntem asociație de proprietari cu statut juridic, avem contorizare centrală, acolo se vede cât consumă asociația. Cum ne administrăm noi în interior nu cred ar trebui să fie treaba altora.
– Pierderile nu sunt la noi, ele sunt în rețea.
– noi plătim ce inregistreaza aparatul.
Cred că în țările unde lucrați dumneavoastră energia termică este la nivel de clădire, adică au centrale termice de bloc cu ca în Romania la 3 cartiere!
Corect! Mentalitate comunista. Daca e asa, hai sa platim la comun si apa, gazele (unii chiar platim la comun), mancarea, telefonul… sa fie egalitate, ca in vremea lui Ceausescu!
Și lumina tot la comun, ca doar asa vor unii cu gândire limitata….. Ati pus punctul pe i….
Nu esti primul ”urechist” care motează repartitoare sau contoare, mecanic, fără să înțeleagă ce face și comentează aiurea. Nu cunoști toate datele problemei, ca să poți emite păreri corecte.
Contează gradul de izolare termică a blocului, care influențează cuantumul factorilor de corecție. Țările din Vest și-au modificat normele de izolare termică încă după criza petrolului din 1973, cele din Est au întârziat mult, blocurile au pierderi/schimburi de căldură mari.
”factorii de corectie, parterul si ultmul etaj avînd o reducere de 10%, camerele pe colt si cele pe nord la fel.” GREȘIT. Nu se poate aplica același procent de reducere, indiferent de poziția apartamentului. Un apartament de colț și ultim etaj are 3 pereți exteriori, deci pierderi de căldură mai mari decât un apartament de parter, în Romania coeficientul de corecție este de 25% la 3 pereți exteriori E vorba doar de coeficienții avuți în vedere la proiectarea blocului, în ipoteza funcționării întregii instalații de încălzire nonstop, la capacitate normală. Aceste corecții ar trebui majorate cu procentul transferului de căldură SUPLIMENTAR, care apare în România, din cauza unor condiții specifice: 1. robinetele termostatate presetate cu autodeschidere doar dacă se ajunge la 6 gr. C (temperatură de gardă pt utilaje, nu pt locuit) fapt ce nu se întâmplă, datorită încălzirii indirecte dintre apartamente. Asta înseamnă DEBRANȘARE MASCATĂ; 2. sărăcia energetică a populației, ceea ce determină închideri masive, chiar cu prețul unor temperaturi interioare sub 20 gr C, sau apariția mucegaiulu. În Franța aveți apartamente cu MUCEGAI, în urma contorizării? Eu știu cazuri în România. Vedeți că 70+30+10 dau 110%. Reducerile date unora înseamnă majorări pt cei dintre etaje. Eu știu că în Franța nu este un procent fix al consumului după repartitoare, ci este intre 50-70%.
Nu vorbiți deloc despre existența/inexistența echilibrării automate a instalației, la baza coloanelor de distribuție, în subsol, și la racord, înainte de branșament. Acestea sunt VITALE pentru o repartizare corectă a costurilor, pt economia de căldură și alimentarea rațională și eficientă cu căldură a blocului. În România nu prea există această automatizare.
Mai vorbiți de centrala comună a blocului o situație tehnică mai puțin întâlnită în România, care de asemenea schimbă datele problemei. La noi majoritate sunt CET-uri de oraș cu puncte termice de cartier sau cvartal.
Atunci când faceți acuzații de ”înapoiați”, comunisti, ar trebui să aveți habar despre ce vorbiți. Fără logică sunteți dvs.
Eu nu sunt împotriva contorizarii, pur și simplu, ci împotriva unei înșelăciuni, a unei variante simpliste, provocatoare de erori mari și disconfort termic, o debranșare mascată. Contorizarea corectă, cu echilibrarea hidarulică automată și factori de corecție stabliți știintific, temperaturi minime de confort respectate, e ok.
Eu până în acest moment nu am pus aceste porcarii sa vad ce se întâmplă și cine mă amendează.
Sunt multe cazuri în care locatarii au renunțat la hotia acestor repartitoare.Cu ani in urmă când ISTA a intrat pe piața cu aceste repartitoare și au păcălit oamenii,eu am închis repartitoarele fiind plecat din țară și în luna februarie mi a venit de plată 200 lei,iar cei de la firma mă abureau cu tot felul de calcule,niste excroci și am fost nevoit să plătesc.Este o mare minciună,iar la bloc apartamentele sunt precum un fagure,deci trebuie încălzite toate camerele,dacă vedeți în funcție de mărime și poziție au număr diferit de elemenți la calorifere.
Nu montez minciunile lor,avem contor la subsolul blocului și gata e suficient.
Dl avocat nu are legi mult mai importante asupra cărora să se pronunțe?
Si eu am repartitoare de ani de zile.Daca le pun pe 3 abia se simt ca încălzesc ceva, iar dacă le pun pe 5 îmi fac un consum foarte mare.O alta problema pe care o am este ca de 3 ani noi numai stam deloc la bloc,pe perioada de iarna închid repartitoarele complet peste tot și cu toate acestea în fiecare luna am avut calculat de cei de la Elsaco doar încălzirea 200-300 lei/luna la care se mai adaugă și calculul cu apa ,gunoiul,liftul,cheltuielile comune etc.Mie mi se pare enorm de mult în condițiile în care consumul de apa este 0 și la încălzire la fel.Apropo cei de la Elsaco mai calculează și ceva indice de corecție.Am fost la ei sa ma lămurească și pe mine cineva la ce aplica acel indice de corecție atât timp cât consumul meu este ZERO?? Index vechi 0 index nou 0.Bine-nteles ca doamna de acolo tot ea oarecum revoltata,care de fapt era casiera nu a reușit sa ma lămurească cu absolut nimic.Este o adevărată hoție pe fata și noi plătim ca fraierii. Mi-am propus ca sa-i acționez în judecata.Asa ca în concluzie toată lumea încearcă sa ne fure pe toate partile!!! Halal tara!
Robinetele cu repartitoare nu se pot inchide complet pentru ca asa sunt construite chiar daca pare ca e inchis de tot pe acolo mai trece agent termic cat sa ai temperatura de 6 grade Celsius in apartament pentru ca altfel temperatura ar cobora sub 0 grade iarna si ar ingheta apa in calorifer si acesta s-ar sparge. Daca tot nu folositi apartamentul nu inetelg de ce nu il inchiriati sau sa il vindeti.
Nu aveți habar despre ce vorbiți. Robinetele cu termostat (nu cu repartitoare!) se închid COMPLET în România. Temperatura de 6 gr C nu e asigurată de agentul tremic, care nu mai intră în calorifer, ci de încălzirea de la coloane, (dacă sunt în cameră) și/sau cea indirectă, prin pereți. Nici la temperatura maximă de gardă, de 12 gr. C nu s-ar deschide robinetele. Doar în situații extreme, la apartamente de colț, în zone geroase, poate s-ar ajunge la 12 gr. C în apartamente. Există studii științifice în acest sens în România.
Prostii
Sunt instalator de profesie de prin 1972….și am lucrat în blocuri cu instalații termice vreo 30 de ani în care au fost montate repartitoare …nici un inginer de instalații nu ma poate convinge ca repartitoarele individuale ,fie ele ultra UE..Sunt corecte și eficiente pentru buzunarele romanilor …Chestia asta este într-adevăr o HOTIE LEGALIZATAAAAAAA….inventată de democrația postdecembrista! Dacă firmele distribuitoare de agent termic nu își modernizează instalațiile de transport…nici economie nu va fi și nici eficienta nu.si evident ca dacă îmi pui repartitor și cititor radio termic eu ca roman sărac dar inventiv pot sa îmi fac un bypass…Deci…unde-i economia?
PS.Eu propun ca pentru iarna care vine sa cumpărăm zăpadă și gheață și să ne facem căsuțe precum Laponii….
Bună ziua, sunt proprietar, locatar, dar și administrator la bloc.
În condițiile actuale din țara noastră, montarea repartitoarelor este o economie pentru cei care le închid, dar o mare gaură în bugetul celor care vor să se încălzească și vorbim aici de oameni normali care vor o temperatură decentă în casă.
Domnul avocat a discutat strict de încălzire, dar a uitat să adauge și prezența sau absența separației la gaze!
Realitatea ne arată o explozie a consumului de gaze în blocurile fără separație, dar în care s-au montat repartitoare.
Situația în cazul României este următoarea: blocurile noastre au fost construite cu un grad foarte mic de izolare între apartamente, instalațiile interioare fiind îmbătrânite și în cele mai multe cazuri cu calorifere vechi. Nici în cazul instalațiilor operatorului care furnizează agentul termic nu stăm foarte bine, inclusiv CET-urile sunt îmbătrânite și au pierderi foarte mari. Lipsa unei întrețineri a instalațiilor și a caloriferelor duce la o creștere nejustificată a consumului, precum și furnizarea unor temperaturi foarte mari de către operatorul rețelei de termoficare, nejustificată de temperatura exterioară.
Dacă adăugăm cele de mai sus la analiza d-lui avocat, începem să ne apropiem de realitatea situației actuale.
O reală eficientizare energetică nu poate să înceapă cu finalul, ci trebuie să pornească de la modernizarea echipamentelor din CET și din punctele termice, înnoirea rețelei de distribuție, lucru care va elimina pierderile din rețea, continuată de modernizarea blocurilor pentru a avea o pierdere mai mică de energie.
Înlocuirea în cadrul blocurilor a actualului sistem de distribuție vertical, cu o distribuție pe orizontală, cu coloanele montate pe casa scării, cu robineți inteligenți termostatați la intrarea în apartament, care să asigure o temperatură de minim 17grade în acesta – vezi obligația prevăzută în lege de a asigura încălzirea apartamentului. Pe acest tip de distribuție se pot monta gigacalorimetre, aparate de măsură verificabile metrologic, care nu necesită nici costuri suplimentare cu calculul, atât citirea cât și calculul fiind făcute de administrator.
Realitatea economico-financiară de la noi nu permite la ora actuală realizarea și a izolării termice interioare la nivelul apartamentului, deși acest lucru ar conduce la o și mai mare eficiență dar și economie a energiei consumate…
Revenind la repartitoarele de costuri – un dublu termometru care chiar dacă face o măsurătoare corectă a temperaturilor, este supus unei întregi serii de corecții pentru efectuarea calculelor, care niciodată nu se apropie de realitate. Nu am văzut nici-o corecție pentru transferul coloanelor – mai mare în cazul apartamentelor neâncălzite, sau mai mic la cele încălzite, nu am văzut nici-o corecție pentru transferul prin pereții comuni în cazul apartamentelor neâncălzite.
Argumentul sunt plecat, de ce trebuie să plătesc căldură?
Răspuns: 1. Obligația legală de a asigura încălzirea apartamentului.
2. Nu v-a obligat nimeni să vă cumpărați un apartament care se află intr-un condominiu. Atunci când ați făcut această achiziție trebuia să vă interesați și asupra drepturilor, a obligațiilor precum și a riscurilor pe care le presupune aceasta.
3. Plata consumului instalației comune, sunteți coproprietar al acesteia și chiar dacă decideți să nu o utilizați aveți obligația legală să plătiți consumul ei și mentenața acesteia.
Si in cazul înlocuirii sistemului de distribuție pe verticală cu cel pe orizontală e nevoie de echilibrare hidraulică. Fenomenul fizic nu se schimbă. Închiderea robinetelor termostatate provoacă supradebit la consumatorii care se încălzesc, deci supracosturi. Contorul are traductor de debit, deci contează mult dacă e debitu proiectat sau supradebit. Izolarea pe interior provoacă mucegai între peretele interior și izolație. La fel, se menține și transferul termic între apartamente, care nu poate fi cuantificat distinct, de către contoare.
Idiots of the year!
Sunt debranșat din prima zi când am intrat în posesia apartamentului. Nu am două vieți ca să aștept apa caldă și căldura.
Dar da, clar hoție legalizată. Scara unui bloc plătește fix ce contorizează senzorul din subsolul blocului. “Repartitorul” nu face altceva decât să “ajute” hoții să-și legalizeze factura și repartizarea costurilor pe apartament. Pe unii îi pârlește la buzunar ( cei care vor să fie sănătoși- adică țin repartitoarele deschise, aerisesc regulat locuința, evită igrasia..etc), iar pe alții îi pârlește la numărul de zile din viață ( cei care închid repartitoarele, nu aerisesc locuința, au igrasie, se încălzesc cu aragazul…- cei mai mulți din păcate).