Un bărbat care a contestat în instanță decizia prin care a fost concediat a primit ajutor public judiciar sub forma unui avocat din oficiu, după ce Tribunalul Brașov a constatat că nu realizează nici un venit și nu are nici bunuri care să poată fi valorificate pentru a putea singur plăti serviciile unui specialist care să îl asiste în proces. Judecătorul a considerat că petentul are nevoie un avocat pentru a putea prezenta în mod corect situaţia în fapt şi în drept şi pentru a-i apăra interesele. Onorariul în acest caz a fost stabilit la 627 de lei și va fi achitat din fondul pentru ajutor public judiciar, prin compartimentele economice ale Tribunalului Brașov.
Extrase din hotărârea Tribunalului Brașov, publicată pe portalul Rejust:
Potrivit art. 4 din O.U.G. nr. 51/2008, se poate solicita acordarea ajutorului public judiciar de către orice persoană fizică, în situaţia în care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le indică obţinerea unei consultaţii juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiţie, fără a pune în pericol întreţinerea sa ori a familiei sale.
Potrivit art. 6 lit. a din O.U.G. nr. 51/2008, ajutorul public judiciar se poate acorda sub forma plăţii onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat.
Potrivit art. 8 al. 1 din O.U.G nr. 51/2008, beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 de lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
După cum rezultă din prevederile al. 2 din acelaşi text de lege, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 de lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.
Potrivit art. 5 al.1 O.U.G. nr. 51/2008, prin noţiunea de „familie” se înţelege soţul, soţia, copii sau alţi descendenţi în linie dreaptă în vârstă de până la 18 ani aflaţi în întreţinerea solicitantului, precum şi copii sau alţi descendenţi în linie dreaptă în vârstă de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 de ani dacă se află în continuarea studiilor şi în întreţinerea solicitantului. (…)
Din răspunsurile primite în urma demersurilor făcute de către instanţă, se reţine că petentul nu realizează în prezent venituri și nici nu deține bunuri mobile sau imobile supuse impozitării. Prezenta acțiune este tocmai contestația împotriva deciziei prin care acesta a fost concediat de către angajator, iar în prezent petentul figurează în baza AJOFM ca șomer fără drept de indemnizație.
(…) Având în vedere obiectul cauzei, contestație împotriva deciziei de concediere, precum și faptul că în prezent petentul nu realizează nici un venit și nu are nici bunuri care să poată fi valorificate, instanţa consideră că are nevoie de sprijinul unui avocat pentru a putea prezenta în mod corect situaţia în fapt şi în drept şi pentru a-i apăra interesele.
Potrivit art. 23 din O.U.G. nr. 51/2008, ajutorul public judiciar sub forma asistenţei prin avocat se acordă conform prevederilor cuprinse în Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la asistenţa judiciară sau asistenţa judiciară gratuită.
Potrivit art. 71 din Legea nr. 51/1995:
(1) În cazul în care, potrivit art. 11 – 19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 193/2008, cu modificările şi completările ulterioare, a fost încuviinţată cererea de ajutor public judiciar sub forma asistenţei prin avocat, cererea împreună cu încheierea de încuviinţare se trimit de îndată decanului baroului din circumscripţia acelei instanţe.
(2) Decanul baroului sau avocatul căruia decanul i-a delegat această atribuţie va desemna, în termen de 3 zile, un avocat înscris în Registrul de asistenţă judiciară, căruia îi transmite, odată cu înştiinţarea desemnării, încheierea prevăzută la alin. (1). Decanul baroului are obligaţia de a comunica şi beneficiarului ajutorului public judiciar numele avocatului desemnat. Beneficiarul ajutorului public judiciar poate solicita el însuşi desemnarea unui anumit avocat, cu consimţământul acestuia, în condiţiile legii.
Faţă de situaţia financiară a petentului, instanţa constată că acesta se încadrează pentru acordarea ajutorului public judiciar, raportat la prevederile art. 8 alin. 1 din O.U.G. nr. 51/2008. Totodată raportat și la art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, pentru asigurarea dreptului la apărare şi pentru a avea un acces efectiv la justiţie, se impune admiterea cererii şi se va încuviinţa acordarea ajutorului public judiciar pentru petentul, sub forma desemnării unui avocat din oficiu.
Având în vedere art. 2 pct.1 lit. m din Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi/sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală, se stabileşte un onorariu de 627 lei.
PRECIZĂRI:
- Cazul a fost prezentat, în premieră, de avocatnet.ro.
- Sublinierile din text aparțin BihorJust.