Un avocat din București a scăpat de o parte din condamnarea aplicată pentru trafic de influență, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis o contestație în anulare. Instanța supremă a constatat încetarea procesului penal în cazul uneia dintre faptele reținute în sarcina avocatului Cristian Șaim, fiind invocat articolul 16 alin. 1 lit. f din Codul de procedură penală – a intervenit amnistia sau prescripţia, relatează justnews.ro. În acest fel, avocatul va executa 4 ani de detenție, în loc de 5 ani și 4 luni de închisoare, cât stabilise inițial curtea supremă.
Potrivit minutei ÎCCJ, instanța supremă a admis contestația în anulare și a desființat în parte decizia penală din februarie 2021, prin care avocații Cristian Șaim și Nicolae Șaim (tată și fiu) au fost condamnați la 5 ani și 4 luni de închisoare, respectiv 5 ani de detenție.
Astfel, magistrații au încetat procesul penal pornit împotriva avocatului Cristian Șaim pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă (faptă comisă în luna decembrie 2012), ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Drept urmare, au înlăturat sporul de 1 an şi 4 luni închisoare, dar a fost menținută condamnarea de 4 ani de detenție pentru infracțiunea de trafic de influenţă (fapta din perioada octombrie-decembrie 2013). Soluția judecătorilor ÎCCJ este definitivă.
În urmă cu un an, aceeași instanță a respins cererea de revizuire a sentinței prin care avocații Cristian Șaim și Nicolae Șaim au fost condamnați pentru trafic de influenţă și li s-a interzis, printre altele, ca timp de 5 ani după executarea pedepsei să exercite profesia de avocat.
Acuzațiile formulate de DNA
Cei doi avocați au fost trimiși în judecată de către DNA, în noiembrie 2018. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în decembrie 2012, avocatul Cristian Șaim ”a pretins și primit de la o persoană care era judecată în stare de arest preventiv pentru săvârșirea unei infracțiuni de tentativă de tâlhărie (martor în cauză) suma de 23.000 euro, promițând în schimb că își va exercita influența asupra unor magistrați din cadrul Tribunalului București în vederea încetării stării de arest preventiv a martorului”.
De asemenea, în perioada octombrie – decembrie 2013, ambii avocați au pretins și primit de la o persoană arestată pentru tâlhărie și trafic de droguri suma de 13.500 euro. Au promis, în schimb, că își vor exercita influența asupra unor magistrați din cadrul Curții de Apel București în vederea încetării stării de arest preventiv a martorului.
Procurorii DNA mai arătau că, în mai 2017, Nicolae Șaim ar fi cerut 1.500 de euro de la rudele a două persoane reținute pentru furt, ”promițând că îl va determina pe procurorul care instrumenta dosarul să îndeplinească acte care intrau în îndatoririle acestuia de serviciu, în vederea neluării altor măsuri preventive privative de libertate față de cei doi reținuți”.