Un avocat din Baroul Prahova a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, de către procurorii DNA Ploiești, sub acuzația de trafic de influență. Anchetatorii susțin că avocatul, împreună cu o altă persoană, ar fi cerut unui client al său 20.000 de euro ca să intervină pe lângă un magistrat pentru a-i schimba încadrarea juridică a faptei de care era acuzat. În realitate, clientul avocatului ar fi fost cercetat în dosarul respectiv pentru săvârșirea altor infracțiuni decât cele invocate de apărătorul său, spun procurorii.
În ordonanța procurorilor se arată că, în februarie 2022, avocatul prahovean și celălalt inculpat i-ar fi pretins clientului său, căruia îi asigura asistența juridică într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, suma totală de 25.000 euro. Din acești bani ar fi primit, în două rate, în lunile februarie și aprilie, 20.000 de euro.
Potrivit procurorilor DNA, avocatul ar fi lăsat să se creadă că ”are influență asupra unui magistrat și (a promis – n.n.) că îl va determina pe acesta din urmă să schimbe încadrarea juridică din infracțiunea de tentativă de omor în infracțiunea de loviri sau alte violențe, într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, în care martorul avea calitatea de inculpat”.
Anchetatorii spun că pretinderea și primirea sumelor de bani s-ar fi făcut în cadrul unor întâlniri avute de avocat și de celălalt inculpat cu clientul celui dintâi. ”În realitate, persoana respectivă era cercetată în dosarul respectiv pentru săvârșirea unor infracțiuni comise cu violență și tulburarea liniștii și ordinii publice, dar nu și tentativă de omor”, arată procurorii anticorupție.
Aceștia au precizat că, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori sunt chemați,
– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
”Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 307 Cod de procedură penală”, au arătat procurorii DNA.
Comments 1