Modificările aduse Codului Muncii prin legea 213/2020 promulgată, miercuri, de Președintele României le permit angajaților să fie asistați la negocierea, încheierea sau modificarea contractului ori la concilierea unui conflict de muncă de un consultant extern. Avocații, un expert în legislația muncii, precum și un mediator specializat în legislația muncii pot fi consultanți externi în cazul concilierii conflictelor de muncă.
Avocații pot desfășura proceduri de conciliere a conflictelor provocate de derularea contractelor individuale de muncă fără să aibă nevoie de o specializare în legislația muncii. Și mediatorii au competențe în concilierea conflictelor de muncă, dar de acum înainte se pot specializa în legislația muncii, prin cursuri dedicate, pentru a fi conciliatori.
Potrivit legii 213/2020, procedura de conciliere a conflictelor individuale de muncă presupune solicitarea intervenției unui conciliator dacă discuțiile directe între angajat și angajator nu au loc datorită gravității sau complexității conflictului. Oricare dintre părțile implicate în negocieri se poate adresa conciliatorului (care poate proveni dintre avocații, mediatorii sau experții ce oferă astfel de servicii) care va acționa în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.
”Prin rolul său activ, (consultantul extern – n.n.) va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora”, se arată în lege.
Conciliatorul transmite celeilalte părți din conflict o invitație la conciliere, iar procedura de conciliere trebuie să fie deschisă în maxim 5 zile lucrătoare de la data comunicării invitației.
Procedura poate avea loc la sediul angajatorului ori la cel conciliatorului și se va finaliza cu un proces verbal de închidere a concilierii. În cadrul acestuia se va consemna dacă părțile au agreat o înțelegere amiabilă totală sau parțială, dacă discuțiile s-au terminat fără nici o înțelegere ori dacă partea invitată la conciliere nu a dat curs invitației.
Dacă, în urma dezbaterilor, se ajunge la o soluție, consultantul extern va redacta un acord care va conține înțelegerea părților și modalitatea de stingere a conflictului. Acordul va fi semnat de către părți și de către consultantul extern și va produce efecte de la data semnării sau de la data expres prevăzută în acesta.
În cazul în care a fost agreată doar o soluție parțială ori partea invitată nu s-a prezentat la conciliere, angajatul sau angajatorul se pot adresa justiției pentru soluționarea conflictului.
DOCUMENT – Legea 231/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii: