Ministerul Justiției informează avocații interesați despre posibilitatea de a se implica în anchetele deschise de Procurorul General al Curții Penale Internaționale în legătură cu situația din Ucraina privind infracțiuni de genocid, crime de război și crime împotriva umanității.
Cerințele privind avocații sunt următoarele;
– experiență în drept penal internațional/drept umanitar internațional;
– expertiză în legea aplicabilă mijloacelor de probă, inclusiv cerințe legale ce țin de administrare, cooperare, autenticitate, admisibilitate etc.;
– expertiză specifică țării din care face parte cu privire la situațiile care face obiectul investigațiilor desfășurate de către Procurorul Curții Penale Internaționale.
De asemenea se face precizarea că este de dorit să fie vorbitori de limbă arabă, rusă, spaniolă, ucraineană, franceză.
Procurorul Curții Penale Internaționale a anunțat că a început în 2 martie investigarea în legătură cu pretinsele crime din Ucraina, în baza art. 53 alin. (1) din Statutul de la Roma, la cererea mai multor state. Prima cerere a fost înaintată de Lituania, apoi a urmat o cerere comună a celorlalte state membre ale Statutului de la Roma al CPI, inclusiv România.
Până în 31 martie 2024 Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Externe trebuie să dea, alături de celelalte state semnatare ale Statutului de la Roma, un răspuns coordonat cu privire la sprijinul pe care îl pot oferi prin experți cu profil juridic internațional care să se implice în anchetele inițiate de către Procurorul Curții Penale Internaționale.