Senatorii au adoptat, în ședința din 14 octombrie, proiectul de modificare și completare a Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, inițiat de către Ministerul Justiției. Modificările au fost propuse în urma discuțiilor cu judecători, procurori și polițiști și se referă, printre altele, la posibilitatea ca avocații desemnați de către autoritățile din statul UE în care a fost prins un urmărit internațional din România să fie asistați de un avocat român.
Proiectul de lege oferă o protecție suplimentară a drepturilor persoanelor urmărite internațional de autoritățile române, arestate în alte state membre ale Uniunii Europene.
În cazul în care mandatul european de arestare este emis în faza de urmărire penală, în procedura de cameră preliminară sau în faza de judecată, iar persoana solicitată își exercită dreptul de a avea un avocat în România, aceasta poate beneficia de asistență judiciară gratuită, în cazul în care solicită acest lucru. În acest caz, instanța emitentă ia măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu și informează în mod corespunzător autoritatea de executare, se arată în proiectul aprobat de senatori. .
”Astfel, pe lângă asistența juridică acordată de avocatul desemnat de statul membru în care a fost arestată persoana, aceasta are dreptul și la un avocat în România, care să îl asiste pe avocatul desemnat în străinătate. Până în prezent, persoana solicitată avea dreptul să își desemneze un avocat în România în toate fazele procedurii, dar suporta costurile asistenței juridice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.
O altă modificare pe care o aduce proiectul inițiat de Ministerul Justiției se referă la simplificarea și eficientizarea procedurii prin care se solicită unui stat străin recunoașterea unei hotărâri judecătorești române, inclusiv în vederea transferării cetățenilor străini aflați în executarea unor pedepse în România.
În plus, sunt facilitate măsurile pentru transferarea temporară a unor persoane deținute în alte state implicate în anchete desfășurate în România – de exemplu, pentru a fi audiate. ”Măsura este benefică pentru mai buna desfășurare a proceselor penale cu elemente de extraneitate, prin faptul că este facilitată prezența persoanei și este ocrotit dreptul la apărare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.
Proiectul adoptat de senatori se referă și la eficientizarea procedurii de cooperare în materia punerii în executare a amenzilor date în alte state ale Uniunii Europene. Mai precis, acestea vor fi adresate direct judecătoriilor, pentru celeritate, arată Ministerul Justiției.
După adoptarea de către Senatul României, proiectul a fost trimis spre dezbatere Camerei Deputaților, care este for decizional.
DOCUMENT – Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală: