Pe 18 septembrie 2024, la Senat a fost depusă pentru dezbatere o propunere legislativă ce vizează modificarea și completarea Legii nr. 72/2016, referitoare la sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale pentru avocați.
Prezenta propunere legislativă vine atât în susținerea natalității, cât și a părinților, având în vedere că, în România, în ultimii ani, s-a înregistrat un declin demografic accelerat. În aceste condiții, considerăm că este necesară o intervenție pentru susținerea natalității, în sensul asigurării posibilității de continuare sau reluare a activității profesionale, concomitent cu dreptul de a primi ajutorul pentru creșterea copilului.
Prestarea de activități specifice profesiei de avocat, fără a se suspenda voluntar din exercitarea profesiei, se va putea desfășura de respectivul părinte, ținând cont de specificul acestei profesii, care de multe ori nu necesită prezența sa în instanța de judecată sau desfășurarea de alte activități care ar împiedica prezența acestuia lângă copil. Practic, continuarea sau reluarea activității profesionale de către avocat, în perioada de până la 2 ani, respectiv 3 ani, după caz, de la nașterea copilului, potrivit art. 94 alin. (2) din lege, considerăm că se impune să fie apreciată de către avocat, în funcție de activitățile specifice concrete pe care urmează să le desfășoare și de situația familială pe care o are de gestionat prin nașterea copilului.
Unul dintre cele mai comune motive pentru care părinții se întorc la muncă este imperativul satisfacerii nevoii financiare. Creșterea copiilor poate fi costisitoare, iar veniturile unui singur părinte pot fi insuficiente pentru a acoperi cheltuielile care se impun în aceste situații.
În plus, unii părinți pot simți nevoia de realizare personală, revenirea la muncă fiind văzută ca o oportunitate de a-și atinge obiectivele profesionale. Poate fi motivant să lucrezi la un proiect care te pasionează sau să avansezi în carieră, iar acest lucru poate contribui la satisfacția personală a părintelui.
Pentru unii părinți, rămânerea prea mult timp acasă poate duce la pierderea de abilități și competențe profesionale importante. Întoarcerea la muncă poate ajuta la menținerea și chiar dezvoltarea acestor abilități, ceea ce poate fi important pentru viitoare oportunități profesionale.
De asemenea, menționăm că, în condițiile în care părintele optează pentru a-și continua sau a-și relua activitatea în profesia de avocat și raportat la prevederile Ordonanței de urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului, dreptul la indemnizație prevăzut la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 și art. 9 alin. (4), se suspendă începând cu ziua următoare celei în care: i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.