Cinci angajați ai Muzeului orașului Oradea, acum secție a Muzeului Țării Crișurilor, concediați în urmă cu doi ani au câștigat procesul, cu sentință definitivă la Curtea de Apel Oradea și sunt reinstalați pe post. Pentru cei doi ani în care aomenii nu au avut de lucru, instituția trebuie să le plătească câte 15.000 euro. Dumitru Noane, Augustin Țărău, Gabriela Lobonț și Mihalka Nandor, împreună cu bibliotecarul Cristian Negru au fost dați afară după ce au reclamat-o la DNA pe fosta directoare Angela Lupșe pentru abuz în funcție. Avocatul Cristian Rusu spune că în momentul în care au demarat procesul pentru a fi reîncadrați, alături de clienții săi, nimeni nu i-a dat vreo șansă.
<Acum 2 ani, când am început aceste procese, nu ni s-a dat nicio șansă. – “Împotrivă adminstratiei locale, în propriul ei oraș ? N-ai cum …” Am castigat. Nu un proces, ci 4 procese. Nu doar în prima instanță, ci si apelurile, revizuirile, contestatiile la executare, cererile de suspendare. ADICĂ PESTE TOT.Curaj, domnilor, că se poate !>, a scris avocatul după aflarea sentinței definitive. În ceea ce privește CJ Bihor, care are Muzeul în subordine, a încercat ca eșecul instituției să fie discret.
Astfel că, doar cu câteva zile în urmă a decis majorarea organigramei Muzeului orașului Oradea cu patru posturi de muzeograf și unul de bibliotecar. Acum instituția va trebui să plătească daune consistente. În 2021, când Muzeul orașului era sub comanda CL Oradea, opoziția PSD din Consiliul local a cerut, primarului Florin Birta constituirea unei comisii din partea deliberativului, care să cerceteze situația de la Muzeul Orașului Oradea, unde de luni de zile era scandal între directoarea Angela Lupșea și mai mulți angajați. Aceștia i-au făcut plângere penală managerului Angela Lupșe care era în interimat prelungit și au depus-o la DNA. Între timp, unul dintre contestatari, Augustin Țărău a fost în comisia de disciplină a Primăriei și a primit o penalizare de 5% la salariu, iar managerul contestat a evaluat personalul din subordine iar „răzvrătiții” au primit satisfăcător – Cristina Pușcaș și nesatisfăcător – Augustin Țărău și Cristian Florin Negru.Atuncii reclamanții spuneau că însăși <existenta și buna funcționare a Muzeului nostru este periclitată de instalarea în funcția de director a doamnei Angela Lupsea care, după ce a subminat activitatea fostului nostru director, a fost numită fără concurs în acest post si doar interimar.Din păcate doamna Angela Lupșea nu are pregătirea profesională cerută de instituția noastră, adică istoria, și ca urmare nu înțelege nici ce înseamnă misiunea unui muzeu și nici funcțiile pe care acesta trebuie să le exercite în folosul și interesul orădenilor și a publicului larg din țara>, se arăta în denunțul contestatarilor.