”Măsurile disciplinare ar trebui instituite împotriva unui judecător pentru cele mai grave forme de culpă profesională, iar nu ca urmare a conținutului hotărârilor judecătorești” – este observația pe care a făcut-o avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Evgeni Tanchev, în concluziile formulate într-o cauză care vizează regimul disciplinar al judecătorilor din Polonia. În opinia lui Tanchev, simpla posibilitate ca proceduri sau măsuri disciplinare să fie inițiate împotriva judecătorilor pentru conținutul hotărârilor judecătorești pronunțate de aceștia creează neîndoielnic un efect disuasiv (intimidant – n.n.) nu doar asupra acestora, ci și asupra altor judecători în viitor, fapt care este incompatibil cu independența magistraților.
Cazul în care avocatul general al CJUE a formulat concluzii se referă la o acțiune formulată în 2019 de Comisia Europeană în fața Curții, cu referire la faptul că, prin adoptarea noului regim disciplinar al judecătorilor, Polonia nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul dreptului Uniunii.
Concret, în 2017, Polonia a creat Camera Disciplinară în cadrul Curții Supreme, care acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curții Supreme și ai instanțelor de drept comun. În opinia Comisiei Europene, noul regim disciplinar nu garantează independența și imparțialitatea Camerei Disciplinare, compusă exclusiv din judecători selectați de Consiliul Național al Magistraturii, cei 15 judecători membri ai acestuia fiind aleși de Seim (Camera Inferioară a Parlamentului polonez).
Deși în 2020, Curtea Supremă a Poloniei a stabilit că, ținând seama de împrejurările în care a fost constituită, de întinderea competențelor, de compunerea și de implicarea Consiliului Național al Magistraturii în constituirea sa, Camera Disciplinară nu poate fi considerată drept instanță nici în sensul dreptului Uniunii, nici în sensul legislației naționale, aceasta a continuat să își exercite atribuțiile judiciare.
În acest context, pe 23 ianuarie 2020, Comisia Europeană a cerut CJUE, în cadrul unei proceduri privind măsuri provizorii, să dispună ca Polonia să suspende aplicarea dispozițiilor care constituie temeiul competenței Camerei Disciplinare de a se pronunța, atât în primă instanță, cât și în apel, în cauzele disciplinarereferitoare la judecători. În plus, s-a solicitat abținerea de la transmiterea cauzelor pendinte în fața Camerei Disciplinare unui complet de judecată care nu îndeplinește cerințele de independență.
Cererile au fost admise de CJUE până la pronunțarea hotărârii pe fond în prezenta cauză.
DOCUMENT – Concluziile avocatului general al CJUE: