<Din păcate nu am obținut o soluție favorabilă în integralitate pentru ambele sportive ale noastre. nu ținea de elemente pe care le puteam controla. Cu toate acestea este o decizie istorică, este pentru prima dată când o medalie este retrasă printr-o hotărâre TAS. Prin această hotărâre am reușit să doborâm o jurisprudență constantă a Tribunalului Sportiv de la Lausanne..Entitatea care acordă este Federația Internațională de Gimnastică. Ea transmite plasamentul final ca urmare a emiterii acestui clasament de către International Olympic Committee cum a fost menționat prin dispozitivul acestei hotărâri, sportiva noastră urmează să obțină medalia de bronz:, a explicat la EuroNews avocatul orădean Sabin Gherdan maniera în care s-a obținut decizia istorică prin care Ana Maria Bărbosu a obținut medalia olimpică la gimnastică. Întrebat dacă gimnasta noastră va avea parte de o ceremonie pentru a primi medalia, sabin Gherdan spune că cva lua legătura cu avocatul Federației Internaționale de Gimnastică pentru a vedea care sunt pașii.
Federația Română de Gimnastică a fost reprezentată de societatea de avocatură specializată în dreptul sportului, Gherdan și Asociații SCA, înființată în 2021. Aceștia au reușit să susțină cazul Anei Maria Bărbosu și să obțină medalia de bronz pentru sportiva noastră. În schimb, contestația Sabrinei Maneca-Voinea a fost respinsă.Avocatul coordonator a fost Sabin Gherdan, care a lucrat cinci zile și patru nopți alături de avocații Călina Tejan și Raul Ștefan Celmare pentru a putea susține cele două cazuri ale sportivelor Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea.Sabin Gherdan a cochetat doi ani cu fotbalul, iar apoi a practicat baschetul de performanță. Timp de 12 ani, a reprezentat naționala României la nivel de juniori și a câștigat campionate naționale alături de echipa de club din orașul natal, Oradea.Gherdan a absolvit Dreptul în anul 2016 cu lucrarea de licență “Răspunderea în dreptul sportului” la materia Drept Civil – Obligații. Tot în același an a obținu și licența de impresariat sportiv din partea Federației Internaționale de Baschet (FIBA), pe care o și deține în prezent, potrivit propriei descrieri de pe site-ul case de avocatură.În anul 2018 a devenit membru al Baroului Cluj, iar în 2021 a absolvit programul de master “Arbitraj Internațional” din cadrul Facultății de Drept a Universității din București la materia Arbitraj în Drept Sportiv, scrie economica.net.
Avocatul Gherdan a publicat diferite articole juridice pe marginea dreptului sportiv precum “Efectele contractului de activitate sportivă în perioada stării de urgență”, “Arbitrajul internațional în dreptul sportului. Principii directoare ale Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic în soluționarea diferendelor juridice cauzate de pandemia COVID-19”, sau “Non-Legal Standards. Amiable Compositeur and Ex Aequo et Bono”.
Călina Ona Tejan este membru al Baroului Cluj.Raul Ștefan Celmare este avocat colaborator. În perioada 2014-2018 a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Babes-Bolyai – Cluj-Napoca. Din 2021 este avocat definitiv. În perioada 2019-2021 a urmat cursurile programului de masterat „Guvernanță Europeană” din cadrul Facultății de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai – Cluj-Napoca.
Visul lui Sabin Gherdan
<Înființarea unei societăți de avocatură specializată în drept sportiv care să pună umărul la dezvoltarea corectă a sportului în România a fost încă de pe băncile facultății visul lui Sabin Gherdan. Fost component al echipei naționale de baschet a României, multiplu campion național la nivel de juniori, Sabin a avut convingerea că participanții la activitatea sportivă au nevoie de o reprezentare specializată în ramura pe care o practică respectiv că drumul spre performanță în sport necesită o susținere constantă și din afara terenului de joc.
Visul a devenit realitate în anul 2021, când Sabin Gherdan și-a unit forțele cu Ioan Vlad, avocat specializat în drept sportiv din Baroul București. Cu o experiență cumulată de peste zece ani în domeniul sportiv, cei doi avocați parteneri au fondat prima societate de avocatură din România specializată în drept sportiv.
În doi ani de existență serviciile specializate au fost oferite Federațiilor de resort, sportivilor profesioniști respectiv structurilor sportive, atât din țară cât și din străinătate.
Ne propunem ca povestea noastră să meargă mai departe, iar avocații societății să contribuie din plin la conturarea unui viitor de succes al sportului românesc>, scrie dreptul sportului.ro.