Material realizat de Ionel Manole, avocat Baroul Bihor
Motto: ”Un om este mai important decât un text de lege.”
Rezumat: Similar pilotului conștient de competențele sale care parcurge condițiile atmosferice la care adaptează caracteristicile avionului, avocatul traversează câmpul minat al procesului, respectând proceduri sau desființând standarde, cu scopul de a-și aduce în siguranță clientul la destinație. Și, pentru o destăinuire completă, cu o anumită satisfacție lăuntrică. Satisfacția că ai dat totul, că ai extins competențele și eforturile la extrem, se concentrează într-o recunoștință autotelică.
# Un pilot foarte bun este conștient de competențele sale, are încredere în avion și știe ce trebuie făcut în cazul depunerii de gheață pe aripi, al unei furtuni sau întâlnirii cu un stol de păsări. Știe că nu poate supune complet avionul voinței sale, dar poate adapta caracteristicile avionului la condițiile meteorologice.
Aroganța constă în a uita că pilotul reprezintă doar o componentă a sistemului atmosferă-avion-pilot-pasageri. O doză de smerenie implică recunoașterea că scopurile personale ale pilotului trebuie, câteodată, să se subordoneze unei entități mai mari și că, pentru a reuși, uneori trebuie să respecți regulile impuse și nu pe cele preferate. Aroganța constă în a insista că scopurile și intențiile pilotului (aterizarea în siguranță și satisfacția interioară) sunt prioritare cu orice preț, uitând a se simți ca parte din ceea ce se petrece în jur.
# Pentru a ajunge la destinația – soluția definitivă – cea mai favorabilă clienților, avocatul are nevoie de încredere în propria persoană, dar totodată și în mediu și în locul pe care îl ocupă în el. Avionul este procesul pe care avocatul îl dirijează prin condiții meteo uneori însorite, alteori descrise prin furtuni.
Echivalentul condițiilor meteo îl reprezintă judecătorii, procurorii, avocatul-adversar, necunoscutele din declarațiile martorilor sau rapoartelor de expertiză; cutumele instanțelor, dispozițiile organelor superioare magistraților, jurisprudența relevantă. Cine poate controla vremea?
Avocatul eficient alege să funcționeze optim în cadrul/limitele sistemului dat: sistemul judiciar, cu procedurile sale relativ rigide, cu trăsăturile psihice diferite ale magistraților repartizați aleatoriu, cu jurisprudența deja instituită pe care o avem în vedere indiferent dacă suntem sau nu în acord cu ea; cu nevoile și dorințele clientului, aflate deseori în contradicție; cu probele administrate anterior, în lipsa avocatului.
Uneori tentează a eroda aceste limite, adresându-se instanței constituționale sau, poate, celei supreme pentru a crea o breșă în zidurile aparent inexpugnabile.
Uneori urmăm o procedură standard, facem lucrurile în modul în care am mai procedat cu succes. Și alteori trebuie să spargem tiparele și să facem ceva ce nimeni nu a mai făcut. Este brandul avocaților puternici.
Poate acesta este cel mai important lucru pe care îl spun azi:
Ai încredere în strategia de apărare a avocatului tău!
CITIȚI de același autor – seria Tehnici (secrete) de anchetă – Ce să (nu) faci | Ce să faci când îți bate lupul la ușă? | Cum ar fi dacă toți procedează ca tine? | Cum să eviți ”dilema prizonierului” | Polițistul BUN și polițistul RĂU
Sunt absolut de acord cu sustinerile de mai sus.
Este foarte inspirata asemanarea intre zborul unui avion pilotat de un aviator prin intemperiile vremii si ale vremurilor cu drumul la fel de nesigur parcurs de un avocat / avocata intr-un proces penal. Dar, tocmai in aceste riscuri sta frumusetea profesiilor noastre. Numai bine ! Mai mult sa fim atenti la o eventuala achizitie a Aeroportului, as indrazni sa-l numesc eu national, Otopeni de catre alte tari europene.