Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost sesizată de Avocatul Poporului cu un recurs în interesul legii care vizează o chestiune legată de aplicarea TVA la onorariul maximal al executorilor judecătorești. Concret, Curții Supreme i se solicită să stabilească dacă onorariul maximal al executorilor judecătorești include și taxa pe valoarea adăugată sau TVA se adaugă la onorariul maximal prevăzut de lege. Recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului a fost înregistrat la ÎCCJ pe 24 decembrie 2021.
Textul recursului în interesul legii formulat de Avocatul Poporului
Interpretarea și aplicarea neunitară a dispozițiilor art. 39 alin. (1) din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătorești, republicată, coroborat cu art. 125 (actualul art. 265) din Codul fiscal, art. 670 alin. (2) din Codul de procedură civilă și Ordinul ministrului Justiției nr. 2550/C/2006, astfel cum a fost modificat prin Ordinul ministrului Justiției nr. 2561/C din 30 iulie 2012.
Examinarea jurisprudenței la nivel național a relavat că instanțele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce privește interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39 alin. (1) din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătorești, republicată, coroborat cu art. 125 (actualul art. 265) din Codul fiscal, ale art. 670 alin. (2) din Codul de procedură civilă și ale Ordinului ministrului Justiției nr. 2550/C/2006 privind aprobarea onorariilor minimale și maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătorești, astfel cum a fost modificat prin Ordonul ministrului Justiției nr. 2561/C din 30 iulie 2012, în sensul de a se stabili ”dacă onorariul maximal al executorilor judecătpreșto include și taxa pe valoarea adăugată sau taxa pe valoarea adăugată se adaugă la onorariul maximal prevăzut de lege”.
Problema de drept vizând modul de stabilire a respectării limitei maxime a onorariului executorului judecătoresc a fost pusă în discuție în cadrul întâlnirii președinților secțiilor civile ale curților de apel, care a avut loc în perioada 19-20 noiembroe 2015, la sediul Curții de Apel Timișoara. Cu această ocazie, participanții, cu o largă majoritate, au stabilit că onorariile maximale includ și TVA. Argumentul a fost că prevederea acestor onorarii în lege s-a realizat în scopul de a asigura predictibilitatea costurilor executării, inclusiv pentru debitor.
Aceeași opinie a fost formulată și în cadrul întâlnirii președinților secțiilor civile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și ale curților de apel, găzduită, în iunie 2016, de Curtea de Apel Bacău.
În sens contrar a fost opinia exprimată de Institutul Național al Magistraturii, principalul argument fiind cel al naturii TVA, de impozit direct, calificare care rămâne valabilă și sub imperiul actualului Cod fiscal.
Din examinarea hotărârilor judecătorești, Avocatul Poporului a reținut existența unei practici neunitare în acest sens, fiind identificate două orientări.
Într-o primă orientare, unele instanțe au apreciat că onorariul maximal prevăzut de lege la care au dreptul executorii judecătorești include și TVA. Rațiunea stabilirii onorariilor maximale vizează cunoașterea de către beneficiarul serviciului prestat de executorul judecătoresc a sumei de bani pe care trebuie să o achite. Astfel, este necesar ca onorariul maximal să includă și TVA, în scopul de a asigura predictibilitatea acestuia, inclusiv pentru debitorul creanței de executat.
Într-o altă orientare de jurisprudență, instanțele au apreciat că onorariul maximal la care au dreptul executorii judecătorești nu include TVA, acesta adăugându-se ulterior. Se apreciază că, în condițiile în care Legea nr. 188/2000 nu face nicio referire la TVA, singura interpretare este aceea potrivit căreia taxa pe valoarea adăugată se adaugă la suma maximă reprezentată de procentul din valoarea creanței executată silit.
Limitarea onorariului executorului judecătoresc a fost stabilită în scopul de a nu-l expune pe debitorul executat silit la anumite abuzuri, ci pentru a face accesibilă calea executării silite tuturor persoanelor prin evitarea perceperii unor onorarii exagerate, cât și pentru a nu constitui un mijloc de îmbogățire nejustificat a executorului judecătoresc raportat la munca prestată. Astfel, s-a stabilit că limitarea onorariului executorului judecătoresc nu include și TVA, atât timp cât reglementarea și perceperea acesteia au la bază alte scopuri, iar sumele rezultate au alte destinații decât acelea de a merge în patrimoniul executorului judecătoresc.
Avocatul Poporului consideră că prima opinie este în acord cu litera și spiritul legii.
DOCUMENT – Recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului: