Mai mulți de 22 de milioane sau mai puțini de 20 de milioane? Este întrebarea pe care și-a pus-o și Avocatul Poporului referitor la populația României. Raportările diferite făcute de instituțiile statului au determinat reprezentanții Ombudsman-ului să ceară lămuriri atât Ministerului de Interne, cât și Autorității Electorale Permanente și Institutului Național de Statistică. Avocatul Poporului vrea să afle câți români sunt acum în țară și câți dintre ei au drept de vot.
În solicitările Avocatului Poporului se arată că, în urma recensământului din 2011, Institutul Național de Statistică (INS) a comunicat că populația stabilă a României era de 20.121.641 de persoane.
În 1 ianuarie 2020, populația după domiciliu a ajuns la 22.175.000 de persoane, arăta INS. În schimb, potrivit informațiilor postate pe pagina Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la evoluția epidemiei de coronavirus în România, populația țării noastre este consemnată ca fiind de 19.778.000 de locuitori.
Diferențe sunt, arată Avocatul Poporului, și în ceea ce privește numărul de alegători din țară. Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), numărul românilor cu drept de vot înscriși în Registrul Electoral era, pe 25 august 2020, de 19.004.986, cu peste 21.000 mai mulți decât la precedenta informare a AEP, făcută cu mai puțin de o lună înainte.
Explicațiile pentru aceste diferențe au constat în modificările făcute de primari în registrele electorale, în importurile de date de la Direcția Generală de Pașapoarte și de la Evidența Populației, precum și în adăugarea celor care au împlinit 18 ani până pe 27 septembrie.
”Față de aceste date oficiale, comunicate de mai multe instituții ale statului, constatăm că cifrele corespunzătoare populației României sunt diferite, neexistând identitate nici măcar între cele înregistrate la Organizația Mondială a Sănătății și cele prezentate de Institutul Național de Statistică, în condițiile în care acestea ar trebui să reflecte, cât mai exact, populația efectivă a țării”, a observat Avocatul Poporului.
Drept urmare, instituția condusă de Renate Weber a cerut Ministerului de Interne, Autorității Electorale Permanente și Institutului Național de Statistică să ofere detalii despre numărul locuitorilor României, al cetățenilor cu drept de vot, despre modul de constituire a listelor de alegători și despre felul în care sunt înregistrate modificările care apar constant în dinamica populației.
Avocatul Poporului a solicitat informații și despre eventuale măsurări a populației rezidente, care să determine numărul locuitorilor ”de fapt” ai României.
DOCUMENT – Solicitare adresată de Avocatul Poporului ministrului Afacerilor Interne referitoare la informațiile furnizate de instituțiile statului cu privire la populația actuală a României, inclusiv cu privire la numărul real al cetățenilor cu drept de vot, 6 octombrie 2020: