Avocatul Poporului observând că în preajma sărbătorilor de iarnă 2023/2024, la fel ca și în anii anteriori, au fost prezentate numeroase articole/reportaje cu privire la copii care au fost răniți din cauza utilizării articolelor pirotehnice de tip „petardă”, unii dintre aceștia suferind leziuni grave, care au condus la pierderea vederii sau a unor părți ale membrelor, s-a sesizat din oficiu și solicită Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, precum și celor două Comisii juridice din Parlament, în funcție de competențele acestora, oportunitatea inițierii demersurilor necesare modificării și/sau completării legislației în vigoare în sensul interzicerii utilizării, comercializării, producerii și importului de articole pirotehnice tip „petarde”.
Potrivit legislației în vigoare, dispozitivele tip petardă sunt incluse în Normele tehnice privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive utilizate în orice alte operaţiuni specifice în activităţile deţinătorilor, precum şi autorizarea artificierilor şi a pirotehnicienilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 536/2002, numai pentru informare, acestea regăsindu-se în categoriile 2 și 3, ale art. 5 alin. (1).
Pe de altă parte, legislația în vigoare prevede că articolele pirotehnice sunt clasificate de către producători în funcţie de tipul de utilizare a acestora sau de scopul şi nivelul lor de risc, inclusiv nivelul lor de zgomot. Pe cale de consecință, de obicei, petardele sunt încadrate în categoria P1, sub recomandarea de a fi folosite pentru îndepărtarea animalelor sălbatice, deși, în realitate, acestea sunt comercializate alături de articole pirotehnice de divertisment (tip artificii, pocnitori, fumigene ș.a.), atât în comerțul fizic, cât și în cel online.
Totodată, deși legislația interzice vânzarea articolelor din această categorie persoanelor cu vârsta sub 18 ani, acestea ajung tot mai des în preajma copiilor sau chiar să fie utilizate de către aceștia, și de foarte multe ori, din păcate, cu consecințe deosebit de grave.
De asemenea, deși copiii sunt cei mai afectați de aceste articole pirotehnice (petarde), și adulții au de suferit (fiind înregistrate victime și în rândul acestora), dar și animalele de companie și mediul înconjurător.
Nu în ultimul rând, vânzarea ilicită a acestor petarde a devenit un fenomen dificil sau chiar imposibil de stopat, în fiecare an organele abilitate confiscând cantități impresionante din aceste produse, se arată în mesajul transmis.