Profesia de avocat, alături de profesiile de arhitect, inginer, contabil, agent de brevete, agent imobiliar și ghid turistic ar putea susține noua dinamică a economiei europene pentru că sunt piețe de servicii dinamice, reziliente și funcționale, arată o comunicare a Comisiei Europene (CE), publicată de Uniunea Națională a Barourilor din România. Potrivit Comisiei, avocatura este una dintre profesiile care pot oferi o bază solidă pentru performanța celorlalte sectoare economice. CE a oferit recent multiple analize și recomandări actualizate care privesc profesia de avocat la nivel european.
În ceea ce privește formele de societate aflate la dispoziția avocaților și a firmelor de avocatură, unele state membre au extins sfera de aplicare a posibilităților existente:
- Austria a adoptat o reformă în 2020 pentru a autoriza toate formele juridice de exercitare a profesiei de către avocați și firme de avocatură, cu excepția societăților pe acțiuni.
- Începând din 2017, Italia autorizează avocații să formeze parteneriate multiprofesionale și permite non-avocaților să dețină capital în cadrul firmelor de avocatură, cu condiția ca 66 % din acțiuni să fie deținute de avocați.
- Irlanda a separat autoritatea de reglementare juridică a avocaților de organismul reprezentativ și a permis asociațiilor de consilieri juridici (solicitors) să funcționeze ca societăți cu răspundere limitată.
În privința înființării unei firme de avocatură sub o anumită formă juridică, marea majoritate a statelor membre impun ca toate acțiunile să fie deținute de avocați. În unele state membre există, de asemenea, limitări în ceea ce privește numărul firmelor de avocatură în care un avocat poate fi acționar: în Estonia sau Ungaria un avocat poate fi acționar al unei singure societăți de avocați.
Un număr limitat de state membre permit participarea non-avocaților în firme de avocatură. În Spania este posibilă deținerea de societăți de către non-avocați (până la 49 %), așa cum este cazul și în Franța (dar numai pentru profesiile juridice și contabile), în Italia (până la 34 %), în Polonia (dar numai pentru profesiile juridice) și în Țările de Jos (dar numai pentru notari/agenți de brevete și consultanți fiscali). În Germania, peste 50 % din acțiunile unei întreprinderi trebuie să fie deținute de avocați, iar acționari pot fi numai alți juriști și profesioniști contabili. În Danemarca și Suedia, cel mult 10 % din acțiuni pot fi deținute de non-avocați.
Niciun stat membru nu permite o participare pur financiară. În Germania, o propunere de reformă din ianuarie 2021 vizează renunțarea la majoritatea cerințelor privind consiliul de administrație al societăților juridice, pentru a permite existența societății cu răspundere limitată cu asociat unic și pentru a permite tuturor profesiilor liberale să înființeze o societate împreună cu avocați și să fie acționari.
În ceea ce privește calificarea, este necesară absolvirea unei instituții de învățământ superior cu o diplomă universitară în studii juridice în toate statele membre, urmată de un stagiu obligatoriu de practică sau de calificări profesionale suplimentare și de un examen de admitere în Barou. Durata totală minimă de educație și formare pentru accesul la profesie variază între 5,5 ani (de exemplu Franța, Grecia, Portugalia, Spania) și 9 ani (de exemplu Finlanda, Slovenia). Dezvoltarea profesională continuă are caracter obligatoriu în majoritatea statelor membre, excepție făcând Cehia, Grecia, Malta, Slovacia și Spania, unde are caracter facultativ.
În majoritate a statelor membre, avocații pot face publicitate serviciilor pe care le prestează, cu condiția respectării eticii profesionale în comunicări. Cu toate acestea, în Bulgaria, Croația, Malta, Polonia și Slovenia, avocații fac în continuare obiectul unei interdicții totale, încălcând articolul 24 din Directiva 2006/123/CE.
Sectoarele juridic și contabil contribuie împreună cu 3 % la nivelul global de ocupare a forței de muncă în UE și cu același procent la valoarea adăugată brută totală a UE și, de asemenea, furnizează servicii vitale altor sectoare economice.
PRECIZARE: Potrivit avocatei Mihaiela Popa, căreia îi mulțumim pentru comentariul său la acest articol, ”informația cu privire la Irlanda este parțial greșită în sensul ca termenul de solicitor nu se referă la consilier juridic. Profesia de avocat în Irlanda poate fi practicată în calitate de solicitor sau barrister (avocat pledant). Solicitorul este avocatul care are contact cu clientul, angajează cazul și gestionează întreg dosarul. Barristerul este avocatul pledant care este instruit de solicitor pentru a pleda cazul în curte. Atât solicitorul, cât și barristerul au drept de audiență la instanțele de orice grad.”
Informația cu privire la Irlanda este parțial greșita in sensul ca termenul de solicitor nu se referă la consilier juridic. Profesia de avocat in Irlanda poate fi practicată in calitate de solicitor sau barrister ( avocat pledant). Solicitorul este avocatul care are contact cu clientul, angajează cazul si gestionează întreg dosarul. Barristerul este avocatul pledant care este instruit de solicitor pentru a pleda cazul in curte. Atât solicitorul cât si barristerul au drept de audiență la instanțele de orice grad.
Vă mulțumim pentru precizări. Le-am inserat în articol.