Dezvăluie o mică parte din ceea ce ar putea fi parc stiintific si astronomic din Oradea.Azi, 9 septembrie, la ora 9,00, în Cetatea Oradea, este prima ediție CosmoParc. Este un eveniment menit să-i familiarizeze în special pe copii cu noțiuni de știință și astronomie, într-un mod plăcut și distractiv.
CosmoParc se închide la ora 23 și e găzduit de curtea interioară a Cetății.Participanții vor avea acces la: un planetariu, ca să descopere planetele Sistemului Solar și Universul, telescoape și hărți cu meridianul Zero, un atelier de scriere, despre literatura SF, dar și un atelier cu matematică aplicată și distractivă.
Atelierele sunt conduse de profesori, specializați în disciplina de studiu corespunzătoare.Activitățile planificate au scopul de a anima interesul copiilor pentru știință, astronomie, dar și de a-i familiariza cu istoria bogată a orașului. În plus, Teatrul de copii va pune în scenă spectacolul „Bum-Bum”.
CosmoParc este organizat de USR Bihor, împreună cu asociația Anima Urbi, fiind menit „atât să aducă un plus educațional, cât și să onoreze tradiția astronomiei în Oradea”.
„Considerată multă vreme Meridianul 0 al lumii, în Cetatea Oradiei s-a construit primul observator astronomic din Europa, în anul 1459, de către episcopul Joan Vitez din Zredna. Se spune chiar că celebrul Cristofor Columb ar fi descoperit America, folosind ca ajutor la navigație o hartă celestă întocmită la Oradea: Tabula Varadensis”, se explică într-un comunicat al USR Bihor.
Evenimentul vine să completeze inițiativa formațiunii politice de a înființa în Cetatea Oradea un parc științific, cu astronomia ca temă centrală. Pe lângă faptul că i-ar ajuta pe copii să înțeleagă mai bine lumea astrelor, în plus ar fi și o atracție turistică pentru Oradea. Parcul tematic va avea în componența un Big Bang Dom, un observator astronomic, simulatoare cu proiectii ale universului, un centru educational, un parc si zone pentru restaurante si magazine. Un parc astronomic care să combine învățarea cu distracția și relaxarea. <“CosmoParc Oradea” va fi un loc unic în România care va celebra contribuția Oradiei la astronomie!>, spune Dan Palaghianu, liderul USR Oradea, inițiator al proiectului.În contextul rectificării bugetare din 31 august 2023, a fost redepus amendamentul pentru construirea unui parc științific și astronomic în Oradea. Se solicită realocarea sumei de 500 mii lei de la sectiunea Functionare– Asociatii si Fundatii catre sectiunea Dezvoltare – Studiu Fezabilitate Parc stiintific si astronomic în Oradea. Cei care doresc pot susține proiectul CosmoParc prin semnarea petiției: https://petition.qomon.org/semneaza-pentru-cosmoparc/.Pe aceeași temă: