Potrivit statisticilor făcute public de Banca Naţională a României (BNR), creşterea indicelui ROBOR a adus, în anul trecut, profituri uriaşe bancherilor. Astfel, la finele anului trecut, profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a ajuns la pragul record de 10,2 mld. lei, în creştere cu 24,4% faţă de câştigul din 2021, în condiţiile creşterii creditării cu un ritm mediu de 14% an.
„Acesta a fost cel mai bun câştig anual pentru bănci”, specifică BNR, citată de Mediafax . „Privind retrospectiv, se observă că în 2021 câştigul băncilor urcase la un vârf de 8,2 mld. lei, după ce în 2020 profitul în bankingul românesc a fost de 5 mld. lei, iar câştigul din tot anul 2019, de dinaintea pandemiei COVID-19, era de 6,3 mld. lei. În termeni anuali, până în 2020 cel mai mare profit al sistemului bancar a fost în 2018, când câştigul s-a apropiat de 7 mld. lei”.
Potrivit aceleiaşi surse, pe parcursul anului 2022, după primul trimestru profitul sistemului bancar s-a apropiat de 2 mld. lei, la jumătatea anului câştigul a fost mai mult decât dublu, de circa 5 mld. lei, iar după nouă luni a urcat la 7,6 mld. lei, pentru ca la finalul anului 2022 să treacă de 10 mld. lei.
„Începând din vara anului 2022, băncile au cam sărit calul cu ROBOR “, remarca guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dovadă stând cifra record a profitului uriaş al băncilor din anul trecut, după ce ROBOR la trei luni a explodat la 7%-8% în a doua parte a anului.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este un indice care se calculează printr-o formulă nu foarte complicată, clar stabilită, sub monitorizarea Băncii Naţionale a României (BNR). Reprezintă rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. Cu alte cuvinte, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci.
„ROBOR se calculează zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor de rată de dobândă pentru lei, utilizate de zece banci mari din Romania. „Astfel putem spune despre ROBOR că este un preţ al banilor în termen de dobândă–un fel de referinţă–adica un reper al costului banilor pentru o monedă locală”, potrivit Băncii Transilvania. ROBOR este indicele care influenţează în mod direct ratele persoanelor fizice pentru creditele bancare angajate.