Curtea de Apel Oradea a pronunțat, luni, sentința definitivă în cazul unui bărbat din Satu Mare, acuzat de violență în familie, după ce a încălcat ordinul de protecție de mai multe ori și și-a bătut soția și copilul de 11 ani. Inculpatul va sta după gratii timp de 2 ani, au decis judecătorii care i-au redus cu 8 luni pedeapsa dată în primă instanță. Femeia le-a povestit judecătorilor că, de fiecare dată, soțul venea băut la ușa ei și provoca scandaluri, sfârșite cu pumni, picioare și vânătăi.
Soțul alcoolic, soția – victimă
Povestea celor doi soți din localitatea aflată la câțiva kilometri de Satu Mare este una tipică familiilor în care, pe fondul consumului de alcool, soțul își agresează fizic consoarta și întreține o atmosferă de frică în casă.
Căsătoriți de mai bine de un deceniu, cei doi au un copil de 11 ani și altul care nu merge încă la grădiniță. Băiatul cel mare le-a spus judecătorilor că în ultimii trei ani tatăl său era beat aproape în fiecare zi și o bătea și amenința pe mama lui, chiar și de față cu cei mici. ”Arată că îi este frică de tatăl său şi ar vrea ca acesta să-i lase în pace, iar în momentul în care inculpatul se comportă aşa, toţi sunt nefericiţi şi speriaţi”, a aflat instanța de fond, Judecătoria Satu Mare, potrivit sentinței publicate pe portalul ReJust.
Anul trecut, femeia a obținut un ordin de protecție împotriva soțului său, după ce îl iertase o dată, sperând că se va schimba. Agresorului nu i-a păsat însă de ordinul emis de instanță, iar în toamna lui 2021 a intrat de mai multe ori în casă, peste soția sa și peste cei doi copii, provocând scandaluri și bătăi în urma cărora femeia s-a ales cu răni care au necesitat mai multe zile de îngrijiri medicale.
Primul incident a avut loc pe 7 octombrie 2021, când bărbatul, băut bine, a lovit-o pe femeie cu pumnii și palmele peste față, în timp ce o înjura și o amenința. Victima a chemat Poliția, dar după câteva zile inculpatul s-a întors în locuință şi a refuzat să plece, spunând că nu îl interesează ordinul de protecţie şi că o să vină când vrea.
Într-o noapte de la mijlocul aceleași luni, soțul agresiv și-a făcut din nou apariția, în stare de ebrietate și însoțit de un prieten. ”A început să provoace scandal, strigând către soţia sa: «trezeşte-te, curvă, treci şi fă cafea», după care a început să o lovească pe aceasta cu pumnii şi picioarele şi chiar a strâns-o de gât în prezenţa copiilor”, se arată în hotărârea Judecătoriei Satu Mare. Chemați de soție, polițiștii l-au scos din casă pe bărbat. Au repetat intervenția după numai câteva ore, pentru că agresorul revenise în casa nevestei.
Inculpatul s-a calmat preț de câteva zile, dar la începutul lunii noiembrie și-a dat din nou în petic. Băut și pus pe scandal, a amenințat că ia un topor și sparge ușa dacă nu e lăsat să intre în casa în care se aflau soția și cei doi copii. ”Auzind ameninţările inculpatului, fiul acestuia în vârstă de 11 ani, (…), a deschis uşa, moment în care tatăl său a început să-l lovească cu pumnii şi picioarele în zona capului şi a corpului, după care a început să o lovească pe soţia acestuia. După acest eveniment, inculpatul a plecat, iar soţia acestuia şi cei doi copii, de frică, au plecat (…) și au dormit în maşină”, a aflat instanța de fond.
Victimele au vrut să-l ierte pe agresor. Din nou
În fața anchetatorilor, soțul agresiv a declarat că dormea în autoturismul său, care se afla la o distanţă de 20-30 de metri de locuinţa soţiei sale. El a susținut că, deși împotriva sa a fost emis un ordin de protecţie, chiar soția sa l-ar fi chemat deseori în casă, ”probabil pentru că era frig”. Beat fiind, obişnuia să accepte, a explicat inculpatul, care a recunoscut faptele pe care susținea că le regretă.
În timpul procesului, soția și fiul agresorului au depus o declarație notarială prin care își retrăgeau plângerile. Procurorul nu a fost de acord; mai mult, a cerut ca inculpatul să fie obligat să-i plătească 10.000 de lei daune morale copilului său.
Inculpatul a fost trimis în judecată în stare de arest, măsură luată imediat după ultimul incident în care a fost implicat.
Judecători: grad relativ ridicat de pericol social al faptelor
În primă instanță, Judecătoria Satu Mare a invocat ”gradul relativ ridicat de pericol social al faptelor” de care a fost acuzat bărbatul – violențele îndreptate împotriva unor membri ai familiei, nerespectarea unui ordin de protecție și persistența acestuia în atitudinea sa agresivă. Sunt aspecte pe care instanța le-a luat în considerare la individualizarea şi proporţionarea pedepsei.
”În caz contrar, ar însemna ca organele judiciare să încurajeze conduitele judiciare şi perseverență infracțională ale celor care încalcă în mod repetat normele penale, creând o stare de pericol care ar putea oricând degenera intr-o faptă mai gravă, cu consecințe foarte grave. Instanța apreciază că aplicarea unor pedepse cu închisoare în condițiile în care inculpatul a lovit persoanele vătămate de mai multe ori, iar în final şi pe minor, provocându-i leziuni ce au necesitat zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, este de natură să contribuie la conștientizarea de către inculpat a rolului coercitiv şi preventiv-educativ al acestui tip de pedeapsă, dar şi a gravității faptelor comise”, se arată în hotărârea Judecătoriei Satu Mare.
În final, instanța de fond i-a aplicat agresorului o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare și l-a obligat să plătească daune morale de 10.000 de lei copilului pe care l-a lovit.
Inculpatul a declarat apel, admis de Curtea de Apel Oradea, care i-a redus pedeapsa la 2 ani de detenție, cu executare.