A ajuns la spital cu o durere la nivelul mandibulei și în al cărui perete lateral al gâtului, în mușchii mandibulei medicii au găsit un corp străin metalic asemănător unei bucăți de sârmă de aproximativ 2 centimetri lungime și 0,3 milimetri în diametru. Este vorba despre un tânăr de 33 de ani, care conform unui comunicat al SCJ Oradea a avut parte de o intervenție în doi pași pentru a fi scoasă sârma.
Inițial s-a încercat extragerea corpului prin explorare clasică timp de mai multe ore, fără succes”, deoarece, „fiind înfipt în mușchi, într-o zonă greu accesibilă și cu o multitudine de elemente anatomice importante, corpul metalic era greu de identificat, iar manevrele chirurgicale prezentau un risc sporit”.Apoi, „s-a încercat în premieră asistarea imagistică a intervenției prin ghidaj fluoroscopic, intervenția fiind realizată în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională…„Echipa operatorie a putut să urmărească pe un ecran corpul străin și să se apropie de acesta dintr-un unghi optim pentru a-l extrage în condiții de siguranță„Echipa operatorie a putut să urmărească pe un ecran corpul străin și să se apropie de acesta dintr-un unghi optim pentru a-l extrage în condiții de siguranță”, arată comunicatul Spitalului Județean, explicând că fluoroscopia reprezintă o expunere radiografică continuă care permite vizualizarea în timp real a unei imagini dinamice.
Intervenția a fost realizată în doar 3 minute, eliminând corpul străin din mandibula pacientului. „Datorită acestei abordări pluridisciplinare, timpul operator a fost redus semnificativ, potențialele complicații au fost eliminate, iar timpul de recuperare pentru pacient a fost scurtat. După intervenție, pacientul a avut o evoluție favorabilă și a fost externat..
Intervenția hibridă a fost posibilă datorită colaborării dintre echipa Compartimentului de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, a Compartimentului de Radiologie Intervențională și a Secției Clinice ATI I.
Echipa operatorie a fost compusă din dr. Alexandru Precum, medic specialist Chirurgie orală și maxilo-facială, dr. Bogdan Bumbu, medic primar Chirurgie dento-alveolară, și dr. Sorin Tripe, medic primar Chirurgie orală și maxilo-facială, care au fost asistați de echipa de radiologie intervențională formată din dr. Dan Mihoc, Dr. Sebastian Boancă și dr. Călin Morgovan – medici primari Radiologie și imagistică medicală.
Intervenția s-a realizat sub anestezie generală, pacientul fiind supravegheat de către dr. Călin Timar, medic specialist în cadrul Secției Clinice ATI”, informează Spitalul Județean.