10 ani de închisoare este pedeapsa pe care a primit-o un bărbat din localitatea bihoreană Țețchea, acuzat că a ucis cu o motocoasă un tânăr de 19 ani. Cazul petrecut în urmă cu mai bine de trei ani și jumătate a generat controverse, încadrarea juridică a faptei fiind schimbată, pe rând, din omor în ucidere din culpă și înapoi în omor. Prin sentința de vineri, Tribunalul Bihor l-a obligat pe inculpat să plătească daune morale de 100.000 de euro familiei victimei. Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Pe 19 august 2017, anunțul morții lui Gabriel Cudi cutremura comunitatea din localitatea bihoreană Țețchea. În vârstă de 19 ani, tânărul fusese lovit cu o motocoasă de un vecin, Vasile Onița, care tăia iarbă pe un teren. Acolo a început o dispută între Onița și tatăl tânărului, care nu se înțelegeau.
La un moment dat, Vasile Onița ar fi ridicat motocoasa care era pornită, iar aparatul l-a atins pe Gabriel, aflat lângă tatăl său. Rănit grav la piept și la o mână, băiatul a murit ca urmare a hemoragiei abundente, în ciuda intervenției medicilor și a manevrelor de resuscitare care au durat mai bine de o oră.
Reținut sub acuzația de omor, Vasile Onița a fost pus în libertate după numai o zi, iar dosarul său, inițial la Parchetul Bihor, a fost trimis la procurorii din Aleșd cu acuzația schimbată în ucidere din culpă. “Nu s-a putut dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că fapta a fost săvârşită cu intenţie. Din ce spun şi martorii, neobservând victima în spatele său, inculpatul s-a întors brusc cu coasa în funcţiune şi i-a provocat o plagă la nivelul pieptului şi al braţului drept“, a explicat atunci purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, Maria Cotrău, citată de ebihoreanul.ro.
De la Aleșd, dosarul s-a întors la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, iar încadrarea a fost, din nou, schimbată în omor sub forma intenției indirecte. Altfel spus, chiar dacă nu a vrut să-l omoare pe tânăr, Onița ar fi prevăzut rezultatul faptei sale, ”acceptând posibilitatea că putea leza şi eventual să curme viaţa persoanelor cu care se afla în conflict”, susținea procurorul.
Pe 29 septembrie 2017, în ziua când Gabriel ar fi împlinit 20 ani, familia, prietenii și colegii lui au participat un marş al tăcerii în memoria tânărului, dar şi ca formă de protest, considerând că ancheta era tergiversată.
La două săptămâni de la acest protest, Tribunalul Bihor a respins propunerea de arestare a lui Vasile Onița, invocând lipsa unor ”indicii temeinice” care să susțină acuzația de omor. Ulterior însă, Curtea de Apel Oradea l-a pus pe inculpat sub control judiciar.
La mai bine de trei ani și jumătate de la moartea lui Gabriel Cudi și după 24 de termene, Tribunalul Bihor a decis: Vasile Onița a comis o crimă, motiv pentru care a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Instanța a dispus confiscarea specială a ”motocoasei (…) folosită de către inculpat la săvârşirea faptei și ridicată de la acesta și aflată la camera de corpuri delicte”. În plus, s-a decis prelevarea de probe biologice de la Onița în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
Inculpatul a fost obligat să plătească rudelor lui Gabriel Cudi daune materiale în valoare de 18.580 de lei și daune morale de 100.000 euro (câte 60.000 de euro pentru mama tânărului, 30.000 de euro pentru sora acestuia și 10.000 de euro pentru bunică). La acestea s-au adăugat peste 5.000 de lei – onorariul avocatului părților civile – și 6.000 de lei cheltuieli judiciare avansate de către stat.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe minuta hotărârii.
Comments 1