Bărbatul a fost condamnat la 3 ani de închisoare de Tribunalul Bihor și a făcut apel. La percheziții s-au găsit 5710 de articole vestimentare (152 de saci) identificate cu ocazia percheziţiei domiciliare din data de 17.09.2018, potrivit anexei la procesul-verbal de percheziţie , ceasurile şi bijuteriile (inele, cercei, pandantive, brăţări).În ceea ce privește bunurile identificate, ridicate de către organele de cercetare penală conform procesului-verbal de percheziție, bărbatul a explicat faptul că toate sunt produse second hand și doar o cantitate infimă dintre produse, în jur de aproximativ 20 de produse sunt noi, cu etichetă, toate erau destinate comercializării. <Arat că toate articolele în cauză, le-am achiziționat de-a lungul timpului din piața de vechituri sau din magazinele second hand din Oradea, pe care ulterior le verificam, le sortam, le fotografiam iar apoi le postam spre comercializare pe cele două site-uri>, a spus bărbatul, care a dat idincii despre un număr total de aproximativ de 2000 de anunțuri active pe site-ul www.olx.ro și aproape 3000 de anunțuri active pe site-ul www.okazii.ro, anunțurile în cauză fiind anunțuri unicat.<Menționez că este adevărat că din vânzarea on line a acestor produse, am acumulat pe parcursul a circa 6 ani suma totală de aproximativ 20.000 ron reținută în rechizitoriu, însă arat că după socoteala mea suma totală a fost mai redusă>, a spus bărbatul în timpul declarațiilor. <În continuare, reținem că potrivit înscrisurilor comunicate de ###### ###### SA şi ##### ###### şi a copiilor postările anunțurilor de vânzare pe site-urile Olx şi Okazii (sintetizate în procesul-verbal din data de 22.08.2018), rezultă că valoarea totală a bunurilor postate pe site-ul Olx este de 171.894 lei, cu excepţia produselor de încălțăminte, iar a celor postate pe site-ul Okazii este de 805.075 lei şi 5.267 euro>, scrie rejust.ro
Bărbatul a fost trimis în judecată pentru faptul că, în calitate de persoană fizică neautorizată, în baza aceleiaşi rezolutii infracţionale, în perioada 18.10.2012-17.09.2018, a desfășurat operațiuni comerciale constând în vânzarea de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, lenjerie şi accesorii (inele, lanțuri, etc…) prin expunerea acestora în vederea comercializării prin intermediul site-urilor www.olx.ro și www.okazii.ro, fără a-şi îndeplini obligaţiile fiscale, referitoare la înregistrarea la organele fiscale şi la întocmirea şi înregistrarea activităţilor economice desfăşurate în cadrul unei evidenţe contabile, ascunzând astfel sursa impozabilă, cauzând bugetului general consolidat, prin activitatea infracţională desfăşurată, un prejudiciu principal în cuantum total de 48.190 lei, format din impozit pe venit în sumă de 21.197 de lei, contribuţie de asigurări sociale (CAS) în sumă de 20218 lei şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) în sumă de 6.775 lei (a se vedea concluziile raportului de constatare din data de 22.04.2020 de la fila 27 vol. II dosar urmărire penală). Fapta anterior descrisă întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005, privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale prevede că „infracțiunea de evaziune fiscală este fapta de ascundere a bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, săvârșită în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale”. Această infracţiune a fost săvârşită de inculpat cu forma de vinovăţie a intenţiei directe, ceea ce rezultă cu certitudine din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale, fiind recunoscută în integralitate de inculpat în faza de urmărire penală. În accepţiunea acestui text normativ, termenul bun ori sursă impozabilă sau taxabilă defineşte orice entitate care constituie baza de calcul pentru taxe şi impozite, iar acţiunea de ascundere se poate realiza în fapt prin întocmirea sau deţinerea de documente false privind provenienţa, apartenenţa sau circulaţia bunului sau prin nedeclararea veniturilor obţinute din achiziţionarea/comercializarea de piese auto second-hand, cum este cazul în prezentul dosar. În cazul acestei infracţiuni, fapta ilicită, ce caracterizează latura obiectivă, constă în ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, iar sub aspectul formei de vinovăţie, infracţiunea se comite doar cu intenţie directă calificată de scop.
Conform rejust.ro, Curta de Apel Oradea ; a considerat că fără a-şi îndeplini obligaţiile fiscale, referitoare la înregistrarea la organele fiscale şi la întocmirea şi înregistrarea activităţilor economice desfăşurate în cadrul unei evidenţe contabile, ascunzând astfel sursa impozabilă, cauzând bugetului general consolidat, prin activitatea infracţională desfăşurată, un prejudiciu principal în cuantum total de 48.190 lei, format din impozit pe venit în sumă de 21.197 de lei, contribuţie de asigurări sociale (CAS) în sumă de 20.218 lei şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) în sumă de 6.775 lei.Pentru aceste considerente, Curtea, în baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, va admite apelul declarat de ##### ######### ######, trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005, împotriva sentinţei penale nr. ###/2023 din data de 7 august 2023 pronunţate de către Tribunalul Bihor. Va desființa în parte hotărârea atacată şi rejudecând cauza: Va înlătura dispoziţia privind confiscarea specială de la inculpat, în baza art. art. 112 alin. 1 lit. b Cod penal, a bunurilor ridicate cu ocazia percheziției domiciliare din data de 17.09.2018, respectiv: 5710 articole de îmbrăcăminte și încălțăminte second hand ambalate în 152 de saci şi depuse la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J. Bihor, conform dovezii seria BH nr. ##########.01.2019 şi 419 accesorii (inele, lanțuri, ceasuri, etc.), depuse la Trezoreria ######, conform Inventarelor de metale prețioase și pietre prețioase „Grup 70”, cu numărul de înregistrare BH_REG # ########.08.2019. În baza art. 404 alin. 4 lit. f Cod procedură penală, va dispune restituirea către inculpatul ##### ######### ###### a bunurilor ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare din data de 17.09.2018, respectiv: 5710 articole de îmbrăcăminte și încălțăminte second hand ambalate în 152 de saci şi depuse la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J. Bihor, conform dovezii seria BH nr. ##########.01.2019 şi 419 accesorii (inele, lanțuri, ceasuri, etc.), depuse la Trezoreria ######, conform Inventarelor de metale prețioase și pietre prețioase „Grup 70”, cu numărul de înregistrare BH_REG # ########.08.2019.: