De câteva zile consilierii Alexandru degău și Emil Popa acuză administrația locală că a plătit peste 4.400 euro pentru a distruge trei statui reprezentative pentru oraș prin serviciile de curățenie. Scandalul pare tras la indigo cu cel în care s-a spus că la Târgu Jiu, Masa Tăcerii și Poarta Sărutului a lui Brâncuși au fost deteriorate de cei plătiți să le curețe. Discreta Direcție de Cultură a fost la fața locului, și ar fi putut să comunice public concluziile, în funcție de acestea stingând sau potențînd scandalul purtat pe conturile de socializare în termeni extrem de duri, mai ales după ce Primăria Beiuș ar fi șters fotografiile și comentariile în care lăudau prestația firme tocmite să șteargă mizeria și grafitti-ul de pe statui. Prima victimă, în opinia celor doi consilieri e statuiaVânătorului de Munte, Vasilică cum o cunosc beiușenii, statuie aflată la capătul Aleii Moților, corso-ul beiușean.În contract figurau și servicii de curățenie pentru bustul poetului Gheoghe Pituți, respectiv pentru statuia marticrilor Nicolae Bolcaș și Ioan Ciordaș.
<În 2013, niște băieți harnici au spălat cu apă sub presiune operele lui Brâncuși, ”Masa tăcerii” și ”Poarta sărutului”, să le facă chipurile mai frumoase. A fost mare scandal atunci. Deși, din păcate, la Beiuș nu avem opere ale ilustrului artist, avem totuși niște monumente de care trebuie să avem grijă. Azi, istoria de acum 10 ani se repetă. Statuia Vânătorului de munte, aflată pe esplanada de pe Aleea Moților, a fost efectiv despuiată azi sub presiunea jeturilor de apă cu presiune după ce a fost supusă exact aceluiași procedeu total nepotrivit pentru curățarea unor monumente din piatră care le afectează grav. Și asta nu e nimic, Primăria Beiuș s-a și lăudat cu isprava pe Facebook, până mai spre seară când au aflat că de fapt au făcut o boacănă folosind acest procedeu și au șters postarea să nu rămână pozele ca dovadă, deși e vizibil pe monument răul făcut.
Dar toată povestea nu începe aici. Acum un an, am ridicat problema că, odată cu modernizarea parcului central și a zonei pietonale de pe Aleea Moților, ar fi potrivit să se restaureze și monumentele aflate aici. Ideea a fost acceptată și, fiindcă cunosc mai mulți artiști locali, m-am interesat de un specialist și am facilitat o întâlnire a conducerii Primăriei cu un restaurator care ulterior a și venit cu o ofertă. Dar pentru că astfel de intervenții necesită migală și multă muncă, și costurile sunt pe măsură. Primăria s-a zgârcit și a renunțat la restaurare, dar s-a gândit că ce-ar fi să le spele totuși că doar ce se poate întâmpla.
Ei bine, se știe din bătrâni că ”leneșul mai mult aleargă și scumpul mai mult cheltuiește”, așa că pe lângă faptul că s-au plătit 22.000 lei pentru spălare, acum din banii beiușenilor se va plăti și o amendă și va trebui făcută și restaurarea care probabil va fi și mai scumpă în condițiile în care bucăți din statuie erau pe jos după intervenția de azi. Dar cum nu contează că avem 2 instituții, o școală și un spital care poartă numele aceluiași episcop, dar sunt scrise diferit, la fel nu contează pentru ei nici distrugerea unui monument. Trist în Beiuș!:, spune consilierul USR , Emil Popa.
Primarul Gabi Popa spune că firma MMV Premium mai are și alte lucrări similare în portofoliu în Oradea și că a lucrat doar cu jet de apă sub controlată, excluzțnd posibilitatea ca statuile să sufere deteriorări. A făcut totul doar ca de Ziua Armateisă poată organiza o festivitate în condiții cât mai bune. Au fost și oameni care spun că statuia Vânătorului de Munte trebuie să dispară
<Statuia asta e urata. de sorginte sovietica.Nu-mi inspira nimic. nu aduce nicio caldura un soldat ce vegheaza cu arma asupra oamenilor pasnici ce trec zilnic prin piata, si montasera si tunuri.Arcada din spate e mizerabila, cu unghiuri drepte, lipsita de imaginatie, de simplitatea mintii celui/celor ce a/au proiectat-o, …Vasilica cum ii ziceam in copilarie era bun doar de luat la tinta cu bulgari de zapada si montat de organe genitale din acelasi material. Acum nu mai e nici zapada.Statuia este doar un loc de defilare “patriotica” ai vremelnicilor primari si oficiali ce au nevoie de o poveste si un motiv sa vina in fata oamenilor pentru ceremonii (nederanjabile). Apare oficialul, flancat de politisti, isi face rolul in timp ce oamenii stau la distanta de el, sa nu-i puna intrebari.Minute mai tarziu oficialii se duc la chermeze, iar oamenii raman doar cu coroanele ofilite, ce se uscau uneori pana se trezea cineva sa le arunce.Simbolic tot ce face statuia asta e sa striveasca spiritul.Am crescut 16 ani la umbra statuii asteaia si nu mi-a dat niciodata niciun sentiment. N-am ramas cu nicio ideie, cu nimic in afara ca exista ceva unitate de “vanatori de munte”.Singurele lucruri notabile care s-au intamplat in zona asta erau meciurile de fotbal, mata, tupu. In rest in spate am gasit prima data un om mort printre tufe, si era (poate si azi) un WC public ce mirosea tot timpul ingrozitor.
nu veti pierde nimic daca din statuie mai ramane vasilica (daca chiar ar avea rost pastrat). in rest toacata toata marunt si se pune ca strat de umplutura la vreun drum.
Acest grup statuar nu are nici macar un nume de vanator de munte. Si aici e si talcul in toata povestea. Depersonalizarea omului. Au pus mii de bucati de marmura pe care nu e scris niciun nume. A fost vreun Emil vanator de munte? A murit vreun Serban pe campul de lupta? Nu stim.
Vii la statuie si singurul gand cu care pleci este ca de ajungi vanator de munte, daca mori tu pentru tara asta, vei fi doar un cadavru intr-un mormant comun… si tot ce va ramane de tine va fi un cenotaf rece, anonim, pe care se vor bate unii sau altii sa-l spele.
Si nu…. nu poti face nicio aluzie intre vreo opera de-ale lui Brancusi si Vasilica… Pe Vasilica poti sa-l speli si-n acid… tabula rasa…>, spune inginerul Serban Bârlău.