Proiectul de buget propus pentru anul 2021, în Bihor, este dublu față de anul trecut. Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, o componentă importantă o reprezintă investițiile, prioritate pentru administrația județeană în următoarea perioadă. Bugetul propus pentru anul 2021 cuprinde finanțarea a 35 de obiective de investiții.
Concret, 295.802.724 de lei sunt prevăzuți, în acest an, pentru programele de investiții. Cu aproape 100% mai mulți bani față de 2020, când bugetul a fost de 153.091.244 de lei. Bugetul pentru dezvoltarea județului Bihor este compus din venituri proprii (1,48 mil. lei), împrumut bancar (34,47 mil. lei), bugetul local (69,2 mil. lei), bugetul de stat (90,88 mil. lei) și fonduri externe (99,77 mil. lei).
”Este primul an în care primează secțiunea de dezvoltare, care este aproximativ egală cu cea de funcționare, de 50%. În anii trecuți, investițiile au reprezentat circa 25 – 35% din totalul bugetului. Am prevăzut sume pentru proiectele vechi, moștenite, care au stagnat și trebuie finalizate într-un timp accelerat. Mă refer la bazinele de înot didactice, autogările din județ, cabana de la Vadu Crișului, lucrări pe drumuri.
Avem proiecte noi pe salubrizare, am alocat bani pentru adăposturi de câini, pentru centurile ocolitoare ale localităților din Zona Metropolitană și alte proiecte. 2021 este un an foarte important, pentru că în funcție de cum vom reuși să alocăm bani pentru dezvoltarea județului, așa vom merge și în anii următori. Anul acesta ne planificăm să atragem aproape 91 de milioane de lei de la stat, având în vedere că vor continua proiectele pe PNDL 1 și PNDL 2.
Sperăm ca anul acesta să finalizăm unele dintre aceste lucrări. Aici avem două lucrări mari, drumul Beiuș – Roșia – Aștileu, care are o finanțare de 70 de milioane de lei, și drumul Sâmbăta – Dobrești, de aproximativ 17 milioane de lei. Încercăm să finalizăm în 2021 drumul Dobrești – Vârciorog cu un buget de 3,5 milioane lei. Ne bazăm, de asemenea, pe fondurile europene.
Avem prevăzută pentru 2021 o sumă de aproape 100 de milioane de lei, anul trecut am avut 63,11 milioane lei. Fondurile externe vor fi repartizate pe zona de asistență socială și sănătate, aproximativ 6,6 milioane lei, pe cultură, la fel, pe zona de drumuri – transport, aproximativ 64,6 milioane lei, din care cea mai mare parte merge către Drumul Apusenilor”, a declarat Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.
Lista obiectivelor de investiții poate fi consultată în documentul atașat (ANEXA3).
DOCUMENT – Proiect de buget de venituri și cheltuieli al județului Bihor și a Instituțiilor subordonate pe anul 2021: