Mandatul său e pe 6 luni. Clubul Fermierilor Români funcționează în baza unui mecanism de președenție rotativă, instituit de organizație în 2021. Scopul e acela de a realiza o mai bună reprezentare a tuturor regiunilor țării.
<Incepând cu 1 iulie 2024, dl Sandor Darabont, fermier versatil care realizează performanță în numeroase subsectoare agricole precum: producția vegetală pe o suprafață de 3000 ha , comercializarea de îngrășăminte și pesticide și creșterea de vaci pentru carne, a preluat funcția de președinte al Clubului Fermierilor Români. Mai mult, în ultimii 5 ani, a început să investească într-o plantație de viță de vie pentru vin, pe o suprafață de 40 de hectare>, a anunțat asociția pe pagina sa oficială.
Site-ul clubului scrie că <din 1995, când a înființat compania din Biharia, împreuna cu soția, și până în prezent, cifra de afaceri a lui Darabont Sandor a ajuns la peste 40 de milioane de lei. Agricultorul se poate mândri cu o producție vegetală diversă (grâu, orz, floarea-soarelui, porumb), o bază de recepție pentru comerț cu cereale cu o capacitate de 15 000 de tone, 2 magazine fitosanitare, precum și circa 15 000 de viței de carne vânduți anual>.
Planul lui Darabont
În calitate de fermier, înțeleg provocările și nevoile colegilor mei și voi lucra pentru a susține inițiative care vizează modernizarea agriculturii, voi continua demersurile pentru Crearea unui Centru European de Excelență pentru Formarea și Promovarea Tinerilor și Antreprenorilor în Agricultură și totodată, voi pune accent pe creșterea participanților proveniți din zona Nord-Vest în programele de formare organizate de Club, scrie euro ferma .ro
În aceeași măsură, voi promova strategia de Politică Agricolă Integrată a României, reprezentată de un angajament transpartinic, pe termen lung, care stabilește prioritățile agriculturii, indiferent de componenta politică și de durata ciclurilor electorale.
Vom continua să lucrăm împreună pentru a aduce un plus de valoare agriculturii românești, asigurându-ne că nevoile și perspectivele fermierilor din toate regiunile țării sunt reprezentate și promovate corespunzător.” a declarat Sandor Darabont, Președinte Clubului Fermierilor Români.
Noul președinte al Clubului, Sandor Darabont, reprezintă regiunea Nord-Vest, iar pentru următoarele șase luni, obiectivele prioritare ale noului președinte sunt:
1. Promovarea unei inițiative de politică publică: Politica Agricolă Integrată a României (PAI), prin întâlniri cu partidele politice și alte asociații de profil – PAI este un angajament transpartinic, de lungă durată, al Parlamentului și Guvernului României, stabilind prioritățile agriculturii, indiferent de componenta politică a Guvernului și de durata ciclurilor electorale.
2. Continuarea demersurilor pentru Crearea unui Centru European de Excelență pentru Formarea și Promovarea Tinerilor Lideri și Antreprenorilor în Agricultură – cu rol principal în formarea tinerilor și antreprenorilor fermieri prin programe specializate, menite să faciliteze schimbul generațional, leadership-ul la nivel de ferme și implicarea proactivă în dezvoltarea comunității și a spațiului rural.
3. Continuarea discuțiilor cu europarlamentarii de la Bruxelles și inițierea dialogurilor cu toți candidații aleși la nivel local și național – pentru a gândi și implementa o strategie de susținere a sectorului agricol.
4. Activarea unei comunități de antreprenori în grupurile de reflecție Agrinnovator, deja existente – înființarea unui grup de lucru format din membrii Consiliului Național de Coordonare al Clubului, care va avea ca scop identificarea problemelor la nivel de fermă și elaborarea unor strategii de soluționare, coroborate cu strategia PAC și pe care să le putem propune la nivel ministerial pentru o abordare transpartinică și pentru a putea fi introduse în PNS-ul următor.
Conform cfro.ro, Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și non-guvernamentală a fermierilor din România.
Obiectivul principal al Clubului este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.
Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și ghidul de bune practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu
Reprezentarea și promovarea intereselor membrilor Clubului în procesul de consultare și luare a deciziilor privind politicile agricole, desfășurat de instituțiile europene și naționale.