Doar 31 de biblioteci publice au mai rămas în Bihor în 2021, din cele 134 câte existau în 1990, susține managerul de proiecte al Asociației Cultura în Mișcare, Flavius Bunoiu, citind date ale Institutului Național de Statistică.
Flavius Bunoiu face și un bilanț al tuturor bibliotecilor din județ :<Per total, de la 521 biblioteci în anul 1990, Bihorul a ramas cu mai puțin de jumătate: 252 biblioteci în anul 2021 (în totalul acesta intră toate tipurile de biblioteci: publice, școlare, specializate, universitare)>. Acest fenomen ingrijorător are corespondent și în numărul cititorilor, care, susține aceeași sursă, ; s-a redus aproape la jumătate în anul 2021 fața de anul 1990>. Conform datelor Institutului Național de Statistică cele mai multe biblioteci au dispărut în perioada 2012-2013.
<Biblioteca, în calitatea ei primă de a fi instituţia în care se adună şi se păstrează publicaţii, cărţi şi periodice, are tradiţii foarte vechi la Oradea. În cadrul unor instituţii laice sau ecleziastice ele au continuat să funcţioneze şi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea>, se arată pe bibliobihor.ro, site-ul care prezinto istoria bibliotecilor publice în Bihor. Nu doar numărul bibliotecilor a scăzut, ci și fondul de carte. De la instalarea directorului Bibliotecii Județene Ancuța Șchiop se încearcă o reîmprospătare, o infuzie de carte în bibliotecile din Bihor. În afara Oradiei, sunt 33 de biblioteci active, coordonate de Biblioteca Judeţeană. Cea mai mare problemă a acestora este fondul de carte învechit: majoritatea cărţilor au peste 30-40 de ani. În acest an, după alocările bugetare de la CJ Bihor, în cele 33 de biblioteci din Bihor au ajuns 5000 de volume. Iar proiectul continu, anunță directorul Ancuța Șchiop.