În ce județe sunt plătite cele mai mici salarii? Care sunt zonele cu cel mai mare șomaj ori unde numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților? Sunt întrebări ce au primit răspunsuri în cadrul unui studiu realizat de Hotnews, publicație online care a realizat și un top al județelor mai mult sau mai puțin vulnerabile – ”pentru că ele invită să îți cauți rostul în altă parte, unde condițiile de pe piața muncii sunt mai bune”. Bihorul ocupă locul 15, cu unul dintre cele mai scăzute niveluri ale salarizării, dar cu un șomaj redus și cu mai mulți angajați decât pensionari.
Potrivit studiului Hotnews, care se bazează pe date ale Institutului Național de Statistică, salariul mediu net lunar în Bihor este de 2658 de lei, ceea ce plasează județul pe locul 31 în topul veniturilor salariale medii nete.
Din acest punct de vedere, cele mai mari venituri le au bucureștenii – 4258 de lei/lună, și locuitorii din Cluj – 3763 de lei și Timiș – 3479 de lei/lună. La coada clasamentului sunt cei din Suceava și Vaslui, cu un câștig mediu lunar puțin peste 2500 de lei.
În schimb, șomajul în județ este printre cele mai scăzute din țară – doar 1,6%. Cei mai puțini șomeri sunt în Ilfov – 0,3% și Timiș – 0,9%, iar cei mai mulți în Dolj – 7,1% și Buzău – 6,7%.
În privința numărului de pensionari raportat la cel al angajaților, în Bihor raportul este de 79 la 100. Situația este mult mai bună în București (47 la 100), Ilfov (45 la 100) și Timiș (61 la 100). În schimb, Giurgiu (147 la 100) și Teleorman (163 la 100) sunt cele mai împovărate județe.
Potrivit Hotnews, București, Ilfov, Timiș, Cluj și Sibiu sunt județele care stau cel mai bine prin prisma indicatorilor enunțați, în timp ce Vrancea, Vaslui, Suceava, Buzău și Teleorman sunt județele cele mai vulnerabile.